Gerherd Schröder német kancellár a berlini olasz nagykövettől követelt magyarázatot, majd parlamenti beszédben jelentette ki, bocsánatkérést vár Berlusconitól, miután a féléves EU-elnökségét megkezdett olasz miniszterelnök tegnap Martin Schulz német szocialista EU-parlamenti képviselőnek azt mondta, eljátszhatná a kápó szerepét egy nácikról szóló filmben - tudósít a CNN. Az Európai Parlament vezetői az ügyben csütörtökön válságtanácskozást tartottak.

A viccnek szánt sértő megjegyzés felháborodást váltott ki a képviselők körében, akik szerint a lépés túlmegy a személyes inzultus határain, s válságot idéz elő az európai Unióban. Maga Berlusconi ugyanakkor nem érzi szükségét a bocsánatkérésnek, noha kifejezte, nem akarta megsérteni a "németség érzéseit". Jelezte, megjegyzését ironikusnak szánta, s egyben visszavágásnak az őt bíráló képviselőnek. Berlusconit az dühítette, hogy zöld párti képviselők, utalva az olasz miniszterelnök bírósági ügyére, plakátokat mutattak fel, amelyeken az állt: a törvény előtt mindenki egyenlő.
A német kancellár által teljességgel elfogadhatatlannak minősített megjegyzés okozta botrány miatt olasz ellenzéki képviselők Berlusconi lemondását követelik. Wolfgang Thierse, a Bundestag elnöke csütörtökön az ARD televíziós állomáson ugyancsak "durva melléfogásnak" minősítette Berlusconi fellépését. Thierse szerint semelyik demokratikus politikus sem gázolhat bele egy másik becsületébe náci összevetéssel. A Bundestag elnöke Schröderhez hasonlóan arra szólította fel Berlusconit, hogy kérjen bocsánatot a német képviselőtől.
Válságtanácskozást tartottak csütörtökön az Európai Parlament (EP) vezetői a Silvio Berlusconi által előző nap kirobbantott botrány miatt, de nem jutottak egyetértésre abban, követeljék-e, hogy a soros EU-elnök olasz kormányfő kérjen bocsánatot Martin Schulz német EP-képviselőtől. Enrique Barón Crespo, az EP szocialista frakciójának elnöke intézményi válságról beszélt és rámutatott: itt nem személyes sértések rendezéséről van szó, hanem arról, hogy konfliktus támadt az unió két oszlopa, az elnökség és a parlament között. A zöldek és a radikális baloldaliak szintén bocsánatkérést követeltek Berlusconitól, aki szerintük ilyen kirohanásaiban árulja el igazi önmagát. Az Európai Parlament legnagyobb pártfrakciójának, a konzervatív Európai Néppártnak (EPP) az elnöke, a német Hans-Gert Pöttering és a német CDU/CSU csoport elnöke, Hartmut Nassauer ugyan szolidaritásukról biztosították Martin Schulzot és elfogadhatatlannak minősítették Berlusconi gúnyos sértegetését, ám láthatólag nem kívánnak tovább lépni az ügyben és az ügy elcsitulására számítanak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Marseille-ben is áll a bál

Marseille-ben is áll a bál

Meryl Streep nagymama lesz

Meryl Streep nagymama lesz

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak