Tetszett a cikk?

Nagy valószínűséggel a jelenleg is kormányon lévő Kambodzsai Néppárt (CPP) nyerte meg a vasárnap megrendezett parlamenti választásokat, de az ellenzék nem ismeri el a voksolás kimeneteléről a közszolgálati televízióban tett bejelentéseket. Noha a választás békésen zajlott, az országban belpolitikai válság fenyeget.

A Hun Sen vezette párt néppárt azt állítja, hogy 123 parlamenti mandátumból 73-at tudhat a magáénak. Legfőbb ellenlábasa, a jobboldali Sam Rainsy Párt (SRP) névadó vezére és a monarchista FUNCINPEC (Egyesült Nemzeti Front egy Független, Semleges, Békés és Kooperatív Kambodzsáért) nevű párt vezetői azonban nem fogadják el a "CPP ellenőrzése alatt álló tömegtájékoztatási eszközökön keresztül az elmúlt napokban közölt választási eredményeket."
Norodom Sereyvuth herceg, a FUNCINPEC főtitkára kijelentette, hogy pártja nem ismer el "tisztességtelen választási eredményt", és nem lép be a Hun Sen vezette koalícióba. A monarchisták a leköszönő kormányban a CPP koalíciós partnerei voltak. A voksolás kimeneteléről az első hivatalos közlés augusztus 8-án várható.
Megfigyelők szerint az indokínai országban belpolitikai válság kirobbanása fenyeget, mert ha a néppárt megnyeri is a voksolást, feltehetően nem éri el a kétharmados többséget a törvényhozásban, ami szükséges lenne ahhoz, hogy egyedül kormányozhasson. Így ha nem talál magának megfelelő súlyú koalíciós partnert, Kambodzsa gyakorlatilag kormány nélkül marad.
A kambodzsai parlamenti voksolást ellenőrző külföldi megfigyelők egyébként arról számoltak be, hogy voltak ugyan kisebb rendellenességek, de mindenképpen az elmúlt évtized legbékésebb választása zajlott le az indokínai országban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is