Tetszett a cikk?

A homoszexualitását nyíltan vállaló lelkész, Gene Robinson püspökké szentelése mellett döntött kedden este az amerikai protestáns episzkopális egyház püspöki tanácsa Minneapolisban. A tekintélyes testület előbb azonban viharos tanácskozás után tisztázta Robinsont az ellene előző nap felhozott vádak alól.

A kedd esti szavazás során a 106 püspök közül 62 szavazott Robinson mellett, s ezzel elhárult minden akadály az első, homoszexualitását nyíltan vállaló anglikán lelkész püspöki felszentelése előtt. Robinson felszentelésének ellenzői azt hozták fel, hogy mindez súlyos hatással lesz az egész episzkopális egyházra, s nem kizárt a kettészakadása. Többen attól tartanak, hogy számos hívő elhagyja az egyházat. A mellette szavazók ezzel szemben azzal érveltek, hogy az episzkopális egyháznak nyitottnak kell lennie, nem lehet szigorúan csak a szentírást követnie. Az episzkopálisok utoljára hasonlóan nagy horderejű döntést 1976-ban hoztak, amikor jóváhagyták női papok felszentelését, 1989-ban pedig Massachusetts államban felszentelték az első női episzkopális püspököt. Az akkori döntéseket hasonlóan heves vita előzte meg.
A keddi vita során néhány küldött azzal vádolta meg a homoszexualitását már jóval korábban bevalló 56 éves lelkészt, hogy évekkel ezelőtt az interneten egy olyan honlapot működtetett, amely homoszexuális és leszbikus fiatalok számára nyújtott tanácsokat, és hozzáférést biztosított különböző erotikus fotókhoz is. A tanács megalapozatlannak találta a vádat.
Gene Robinson 13 évig volt házas, feleségétől két lánya született. Mostani élettársával, Mark Andrew-val 14 éve él együtt, s néhány évvel ezelőtt a nyilvánosság előtt feltárta homoszexualitását. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: nem ő lesz az első homoszexuális püspök, ő csak annyiban különbözik a többitől, hogy nyíltan vállalta ezt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Csehország 100 ezer adag Pfizer-vakcinát kapott Franciaországtól

Csehország 100 ezer adag Pfizer-vakcinát kapott Franciaországtól

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők