A homoszexualitását nyíltan vállaló lelkész, Gene Robinson püspökké szentelése mellett döntött kedden este az amerikai protestáns episzkopális egyház püspöki tanácsa Minneapolisban. A tekintélyes testület előbb azonban viharos tanácskozás után tisztázta Robinsont az ellene előző nap felhozott vádak alól.

A kedd esti szavazás során a 106 püspök közül 62 szavazott Robinson mellett, s ezzel elhárult minden akadály az első, homoszexualitását nyíltan vállaló anglikán lelkész püspöki felszentelése előtt. Robinson felszentelésének ellenzői azt hozták fel, hogy mindez súlyos hatással lesz az egész episzkopális egyházra, s nem kizárt a kettészakadása. Többen attól tartanak, hogy számos hívő elhagyja az egyházat. A mellette szavazók ezzel szemben azzal érveltek, hogy az episzkopális egyháznak nyitottnak kell lennie, nem lehet szigorúan csak a szentírást követnie. Az episzkopálisok utoljára hasonlóan nagy horderejű döntést 1976-ban hoztak, amikor jóváhagyták női papok felszentelését, 1989-ban pedig Massachusetts államban felszentelték az első női episzkopális püspököt. Az akkori döntéseket hasonlóan heves vita előzte meg.
A keddi vita során néhány küldött azzal vádolta meg a homoszexualitását már jóval korábban bevalló 56 éves lelkészt, hogy évekkel ezelőtt az interneten egy olyan honlapot működtetett, amely homoszexuális és leszbikus fiatalok számára nyújtott tanácsokat, és hozzáférést biztosított különböző erotikus fotókhoz is. A tanács megalapozatlannak találta a vádat.
Gene Robinson 13 évig volt házas, feleségétől két lánya született. Mostani élettársával, Mark Andrew-val 14 éve él együtt, s néhány évvel ezelőtt a nyilvánosság előtt feltárta homoszexualitását. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: nem ő lesz az első homoszexuális püspök, ő csak annyiban különbözik a többitől, hogy nyíltan vállalta ezt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések