Tetszett a cikk?

Izrael a keddi ENSZ-közgyűlés határozata ellenére folytatja a kerítés- és falépítést a ciszjordániai palesztin területek peremén - közölte szerda délelőtt Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes.

"A kerítést tovább építjük, és gondoskodunk az izraeli állampolgárok biztonságáról" - jelentette ki Olmert az izraeli rádióban. Egyúttal megismételte azt az izraeli álláspontot, hogy az elválasztó akadályrendszerre feltétlenül szükség van a harmadik éve tartó népfelkelésben, az intifádában részt vevő palesztin szélsőségesek távol tartása végett.
Az ENSZ-közgyűlés a 144 igen és 4 nem szavazattal, 12 tartózkodással elfogadott határozatban arra kérte Izraelt, hogy állítsa le a fal építését, mivel az eltér az 1949-es fegyverszüneti vonaltól és ellentmond a nemzetközi jog vonatkozó rendelkezéseinek. Hosszas diplomáciai egyezkedés után végül az Európai Unió kompromisszumos határozattervezetét bocsátották szavazásra, amelyet 144 ENSZ-tagállam támogatott, míg 12 tartózkodott. A kezdeményező arab államok előzőleg visszavonták mindkét tervezetüket, lemondva arról, hogy az ENSZ-közgyűlés kérjen tanácsadó véleményt a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságtól a kerítés jogszerűségéről. Ezzel megszerezték az EU valamennyi tagjának és tagjelöltjének támogatását a határozathoz. A határozat ellen csak Izrael, az Egyesült Államok, Mikronézia és a Marshall-szigetek szavazott. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán influenzaoltással indította a napot

Orbán influenzaoltással indította a napot

Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban