Tetszett a cikk?

Ha március közepén rendezték volna meg a választásokat, 28 százalékkal az Önvédelem végzett volna az első helyen.

A CBOS lengyel közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a populista, EU-ellenes, törvénytelen akcióiról hírhedt ellenzéki Önvédelem agrárpárt átvette a vezetést az ellenzéki liberális Polgári Platformtól, a pártelnök Andrzej Lepper pedig Aleksander Kwasniewski államfő után a második legnépszerűbb politikus Lengyelországban. Második helyre került volna a több hónapja vezető Polgári Platform 25 százalékkal. A sorrend a továbbiakban: ellenzéki, radikális nemzeti Lengyel Családok Ligája (10), ellenzéki jobbközép Jog és Igazságosság (8), kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség (8), Nyugdíjasok és Járadékosok Országos Pártja (5 százalék). Nem érte volna el az 5 százalékos választási küszöböt a Lengyel Parasztpárt (4 százalék). A felmérés még az új baloldali párt, a Lengyel Szociáldemokrácia megalakulása előtt készült, így az új párt támogatottságát nem vehette figyelembe.Az Önvédelem népszerűségével párhuzamosan nőtt a lengyel választók aggodalma is ezzel a párttal kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy melyik párt kormányzásától fél a leginkább, a válaszadók 28 százaléka az Önvédelmet nevezte meg, 21 százalékuk a Baloldali Demokratikus Szövetséget, 5 százalékuk a Lengyel Családok Ligáját, 4 százalékuk pedig a Polgári Platformot.A politikusok népszerűségi listáját változatlanul Aleksander Kwasniewski vezeti 68 százalékkal, de ez 5 pontos csökkenést jelent február elejéhez képest. Andrzej Lepper 53 százalékkal a második helyen áll, 8 ponttal növelve népszerűségét a múlt havihoz képest.Múlt pénteken Leszek Miller miniszterelnök bejelentette, hogy az EU-csatlakozás másnapján, május 2-án távozik hivatalából. Előzőleg a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) parlamenti képviselőinek egy csoportja Marek Borowski házelnök vezetésével Lengyel Szociáldemokrácia néven új baloldali párt alapítását határozta el, s ezzel a kormánypárt két részre szakadt.Elemzők szerint ha a Lengyel Parasztpárt, amely tavaly tavaszig a kormánykoalíció része volt, úgy döntene, hogy nem támogatja az új kormányt, Lengyelországban alighanem még az idén megrendezik az előre hozott választásokat (a hivatalos menetrend szerint erre 2005 őszén kerülne sor). Azonban valószínűleg nem a június 13-ai európai parlamenti választásokkal egy időben, amint ezt az ellenzék sürgeti, mert ehhez a jelenlegi szejmnek már a következő napokban döntenie kellene saját feloszlatásáról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áder Jánost beoltották, mégpedig a kínai vakcinával

Áder Jánost beoltották, mégpedig a kínai vakcinával

LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

Megjelent a kormányrendelet, mostantól Novák Katalin engedélye kell az egyedülállók örökbefogadásához

Megjelent a kormányrendelet, mostantól Novák Katalin engedélye kell az egyedülállók örökbefogadásához