Tetszett a cikk?

Terrorakció előkészítése miatt őrizetbe vett a rendőrség egy férfit, aki "egy budapesti zsidó múzeum felrobbantását" tervezte. A merénylet a rendőrség szerint nincs összefüggésben Móse Kacav izraeli államfő magyarországi látogatásával. Az izraeli államfő bízik a magyar biztonsági erőkben.

Exkluzív: a hvg.hu korábbi interjúja a letartóztatott férfival - "az al-Kaida céljai alapvetően jók, csak az eszközök elfogadhatatlanok"Nincs összefüggésben az izraeli államfő budapesti látogatásával az, hogy őrizetbe vettek egy palesztin származású magyar állampolgárt terrorfenyegetés előkészítése bűntett megalapozott gyanúja miatt. A tervezett merényletnek nem volt meghatározott időpontja és célszemélye sem - mondta a rendőrség sajtótájékoztatóján Petőfi Attila, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság helyettes vezetője. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a rendőrség egy, esetleg három embert vett őrizetbe, akik a kedden háromnapos, hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Móse Kacav ellen készültek robbantásos merényletre.Móse Kacav izraeli államfő mindenesetre kiemelt szintű védelemben részesül - mondta Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgató-helyettese. A budai Várban, ahol Mádl Ferenc államfő fogadta a vendéget, az MTI helyszínen lévő munkatársa szerint mesterlövészek álltak a volt honvédparancsnokság, illetve a királyi palota tetején. A delegáció útját a levegőben rendőrségi helikopter kíséri. A Dísz tér sarkán, ahol a delegáció elhaladt, a lakóknak csukva kellett tartaniuk az ablakokat és informálisan már napokkal korábban arra is megkérték őket, hogy a "függöny mögül se nézelődjenek". A lakóépületek kapujában ellenőrizték a ki- és belépőket. Móse Kacav egy német rendszámú, feltehetően külön erre az alkalomra bérelt, páncélozott, elfüggönyözött Mercedes autóban érkezett a repülőtérről a budai Várba, a Sándor-palotához. A delegáció szabadtéren zajló ünnepélyes fogadása alatt a kormányőrség és a rendőrség autókkal "eltorlaszolta" a környéket. Az izraeli államfő háromnapos látogatása során jelentős útlezárásokra kell számítani a fővárosban.Móse Kacav Mádl Ferenc köztársasági elnök meghívására érkezett Budapestre. Az izraeli államfő megbeszélést folytatott Mádl Ferenccel, tárgyalt Kovács László külügyminiszterrel, Szili Katalin házelnökkel, Medgyessy Péter jelenlegi és Orbán Viktor volt kormányfővel. Az izraeli elnök A közel-keleti béke esélyei és a nemzetközi terrorizmus címmel előadást tartott az Országházban. A politikust az Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktorrá avatja. Az izraeli elnök látogatást tesz a Dohány utcai zsinagógában, a Zsidó Múzeumban, és beszédet mond a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely megnyitásán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!