Az Európai Uniónál fog közbenjárni az amerikai kongresszus emberi jogi frakciója annak érdekében, hogy határátkelő nyíljon Szelmencen, a szlovák-ukrán határon fekvő, csaknem hatvan éve kettévágott, magyarlakta faluban.

A kongresszus nagy tekintélyű frakciója szerdán meghallgatta Tóth Lajost, a szlovákiai Nagyszelmenc és Illár Józsefet, az ukrajnai Kisszelmenc polgármesterét, szakértőként pedig Zelei Miklós írót, A kettézárt falu című könyv szerzőjét, Rastislav Kacer szlovák és Mykhailo B. Reznick ukrán nagykövetet és Nagy Sándort, az Amerikai Magyarok Kongresszusi Kapcsolatainak Központja (CHACR) nevű washingtoni magyar lobbiszervezet vezetőjét.A falut 1944-ben vágták ketté, amikor Kárpátalját a Szovjetunióhoz csatolták. Az egyetlen éjszaka meghúzott új államhatár családokat szakított ketté, rokonokat, barátokat választott el, és ha a szelmenciek meg akarják látogatni egymást a túloldalon, majd száz kilométeres kerülőre, fárasztó, hosszadalmas utazásra kényszerülnek a számukra méregdrága, 30 dolláros vízum beszerzése után.Nagyszelmenc 620 és Kisszelmenc 210 lakosa már évek óta szorgalmazza Pozsonyban és Kijevben egy egyszerűsített, gyalogos határátkelő megnyitását a szovjet időkből fennmaradt vasfüggönyön.A magyar származású Tom Lantos demokrata párti, valamint Frank Wolf republikánus párti képviselő által vezetett frakció számos tagja nemrég levelet intézett Mikulás Dzurinda szlovák kormányfőhöz és Leonyid Kucsma ukrán elnökhöz, arra kérve őket, segítsék elő a határátkelőhely megnyitását az ikerfaluban.Mykhailo B. Reznick washingtoni ukrán nagykövet hangsúlyozta, hogy Ukrajna kész tárgyalni a kérdésről a szlovák féllel. Rastislav Kacer, a május elsejétől EU-tag Szlovákia nagykövete fogadkozott, hogy kormánya "akár már holnap is" teljesítené a szelmenciek kérését, de egyelőre arra vár, milyen választ kap Brüsszelből a határrezsim enyhítésével kapcsolatos kezdeményezésére.Szlovákia ugyanis az Európai Unió hozzájárulását kérte ahhoz, hogy a drága schengeni szabványtól eltérő, egyszerűsített határátkelőket is nyithasson, és ha az EU nem talál ebben kivetnivalót, a szelmenciek vágya is megvalósulhat.Diane Watson képviselőnő közölte, hogy az emberi jogi frakció tagjai egy héten belül levelet intéznek az Európai Bizottsághoz azzal a kéréssel, hogy tegye lehetővé a szelmenci átkelő megnyitását, amennyiben annak akadálya lenne. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja