Tetszett a cikk?

Bűnösnek találta 161 rendbeli emberölés vádjában az esküdtszék szerdán az 1995 április 19-én Oklahoma Cityben elkövetett véres robbantásos merénylet társ tettesét, Terry Nicholst. Az életfogytiglant így halálbüntetésre súlyosbíthatják.

Nicholst egy szövetségi bíróság 1998-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte, most azonban halálbüntetéssel sújthatják. Nichols ellen azért indítottak újabb pert, ezúttal Oklahoma állam egyik helyi bíróságán, mivel sokan túl enyhének találták a korábbi ítéletet. A hat férfi és hat női esküdt később fog dönteni arról, hogy Nicholsra méreginjekció vár-e, vagy továbbra is börtönben marad.Az ügyészek a McAlester városában megrendezett per során kiemelték, hogy Nicholsnak jóval nagyobb szerepe volt a merénylet kitervelésében, mint társának, a műtrágyából és fűtőolajból házilag készült robbanóanyaggal megrakott furgont az Oklahoma City-i szövetségi irodaépületéhez vezető Timothy McVeigh-nek, akit 1997-ben halálra ítéltek és 2001-ben kivégeztek.Nicholst a szövetségi bíróság nyolc, a merényletnek áldozatul esett szövetségi rendőr haláláért ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre, most viszont Oklahoma állam bíróságán a többi áldozatért, köztük egy meg nem született gyerekért vonták felelősségre.Oklahoma Cityben a bíróság nem tudott elfogulatlan esküdtszéket összeállítani, ezért a pert várostól 200 kilométerre levő McAlesterbe helyezték át. Az Egyesült Államok történetének addigi legvéresebb merényletének 168 halálos áldozata volt, köztük 19 gyermek. A városközpontban álló hétemeletes épület oldalát letépte a gépkocsiba rejtett pokolgép. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis mekkora bravúrra lesz szükség Európa beoltásához koronavírus ellen?

Mégis mekkora bravúrra lesz szükség Európa beoltásához koronavírus ellen?

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Swingertalálkozón fertőződött meg koronavírussal több tucat ember New Orleansban

Swingertalálkozón fertőződött meg koronavírussal több tucat ember New Orleansban