Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték kedden Belgium talán leggyűlöltebb bűnözőjét, a hat lány elrablásával, megerőszakolásával és közülük kettő meggyilkolásával vádolt Marc Dutroux-t. Volt felesége, Michelle Martin - aki mindenről tudott - 30 év börtönt kapott.

Martin a nyomozás eredménye szerint két kislányt éheztetett halálra. Dutroux tettestársát az emberrablásokban, Michel Lelievre-t 25 évi, a negyedik vádlottat, Michel Nihoult pedig 5 év börtönbüntetésre ítélte az arloni esküdtbíróság.E két utóbbi esetben az ügyész szigorúbb büntetést, 30 évnyi, illetve legalább 10 évnyi börtönt kért. Dutroux és volt felesége esetében viszont a bíróság ítélete megegyezik az ügyész javaslatával.Az életfogytiglani börtönbüntetés Belgiumban azt jelenti, hogy az elítélt elvileg 10 év után kérheti feltételes szabadon bocsájtását. Dutroux immár nyolc évet töltött börtönben. A közvéleménynek - amely legszívesebben halállal büntette volna őt - azonban nem kell tartania a most 47 éves férfi kiengedésétől: az ítélet értelmében csak igazságügy-miniszteri ellenjegyzés mellett lesz erre lehetőség, s így alighanem a börtönben fog megöregedni.Dutroux ügye a belga igazságszolgáltatás egyik leghosszabb bűnpere volt: március elsején kezdődött, s az esküdtszék a múlt hét csütörtökén hirdette ki, hogy a férfi bűnös hat kiskorú és serdülő lány 1995-96-os elrablásában, fogva tartásában és megerőszakolásában.Ugyancsak bűnös a hat lány közül An és Eefje meggyilkolásában, és közvetett felelősséget visel két másik, Julie és Melissa keserves éhhaláláért is (őket Dutroux egy pincehelyiségbe zárta, s amikor egy másik bűncselekményért vizsgálati fogságba helyezték, feleségét kérte meg a 8 éves kislányok ellátására. Michelle Martin azonban saját bevallása szerint ehhez nem érzett elég erőt magában, így a lányok éhen és szomjan haltak.)Dutroux csak két lány elrablását és megerőszakolását ismerte be a per során, a többi vádpontot tagadta, s még most kedden, az utolsó szó jogán is társait vádolta. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen