Tetszett a cikk?

Eljöhet az a nap, amikor a számítógépes vírusok az embert is megfertőzhetik - figyelmeztet Kevin Warwick kibernetikaprofesszor. A tudós a Londonban megrendezett Digitális Személyazonosság Fórumon kifejtette, egy napon majd az ember-gép ötvözetek számítanak majd a legelterjedtebb fajnak.

Azok, akik pusztán emberek kívánnak maradni, csak egy alfajhoz tartoznak majd - fejtette ki futurisztkus előadásában a professzor, aki saját idegrendszerét már egy korábbi kísérlet során számítógéphez csatlakoztatta, és aki karjába rádiófrekvenciás azonosító (RFID) chipet is ültettetett. Warwick szerint több előnye is lehet annak, ha egy emberi lényt számítógépes hálózathoz csatlakoztatunk. Egy kibernetikai organizmus gyakorlatilag "korlátlan tudástárral rendelkezhetne" - és ily módon az embereken is lehetne frissítéseket, fejlesztéseket (upgrading) végrehajtani.A professzor egy korábbi hálózati kísérlete során saját hálózatra kapcsolt testét használta fel arra, hogy egy Amerikában található mechanikus kart mozgasson. A tudósnak azonban gondosan ügyelnie kellett arra, hogy karjának IP-címét titokban tartsák, nehogy valaki illetéktelenül kitéríthesse azt.Bár a hálózattal összekapcsolt emberi lények világa még nagyon távoli, Warwick kísérletei máris szolgálnak gyakorlati célokat. A professzor a brit Stoke Mandeville Kórházzal együttműködve például azt kutatta, hogy egy gerincsérült ember számára milyen jelentősége lehetne annak, ha idegrendszerét összekapcsolnák a hálózattal. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, vajon megoldható-e, hogy valaki idegrendszere segítségével irányítson egy tolószéket.Warwick azt is kifejtette, hogy jelenleg az ember és a technológia összeházasítása roppant népszerűtlen elgondolás. A tudós RFID-eljárással folytatott kísérleteit is sokan bírálták. A rádiófrekvenciás azonosító technológia azonban már korántsem új keletű. Egy spanyol éjszakai zenés klub látogatói például karjukba ültethető chip segítségével fizethetnek a fogyasztás után. Mexikói végrehajtási tisztviselők pedig az emberrablások elhárítása érdekében szintén RFID-chipeket ültettettek testükbe. Az élelmiszer- és gyógyszeralkalmazás biztonságát felügyelő amerikai szövetségi hivatal (U.S. Food and Drug Administration) pedig nemrégiben hagyta jóvá az RFID-technológia emberek esetében történő használatát. A megoldás alkalmazására például az egészségügyben kerülhet sor, ahol a betegek testébe ültetett chipből az orvosok a gyógykezelés elősegítése végett különféle egészségügyi információkhoz juthatnának hozzá. (Infinit.hu/news.com.com)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik