szerző:
MTI

A Világbank 250 millió dolláros adományával a nemzetközi közösség által felajánlott segélyek megközelítik a félmilliárd dollárt. Ezzel egyidőben példátlan egyéni adakozási hullám indult meg a katasztrófa áldozataiért. Bill Gates alapítványa 3 millió dollárral segíti a rászorulókat.

250 millió dollárral járul hozzá a délkelet-ázsiai földrengés és szökőár áldozatainak megsegítéséhez a Világbank. A bejelentés azután hangzott el, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i székházában az ENSZ érintett szakosított intézményeinek főigazgatóival és nem kormányzati szervezetek vezetőivel találkozott. Megbeszélésükbe James Wolfensohn, a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (Világbank) elnöke telefonon kapcsolódott be.

Ezzel azonos időben szinte példátlan egyéni adakozási hajlandóság mutatkozik szerte a világon segítendő az indiai-óceán térségében történt katasztrófa túlélőit. A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Szövetsége csütörtökön újabb honlapot nyitott az interneten az adományok számára, miután a technikai lehetőségek nem voltak elegendőek a felajánlásokkal jelentkezők fogadására (az új honlap címe: www.donate.ifrc.org). A vöröskereszt nemzeti társaságai külön is gyűjtenek a saját vonalaikon.

A britek csütörtökre - mindössze egy nap alatt - rekord összegű adományt: 16,5 millió fontot (23,2 millió euró) ajánlottak fel. Ebből 15 milliót egy szerda esti televíziós felhívás nyomán, telefonon, a többit karitatív szervezeteken keresztül. Külön felajánlást tett az angol első ligában játszó 20 futball csapat: ők egymillió fontot (1,4 millió eurót) adtak össze. A londoni újévi parádé szervezői is ki akarják használni a szombati felvonulás adta alkalmat, és megszervezik az eseményre várt 400 ezer embernek a helyszíni adakozást.

Olaszországban 11 millió euró jött össze csütörtökre egyéni adományokból. A legsikeresebb kezdeményezést a nagy televíziók és a mobiltelefon szolgáltatók indították: olyan vonalakat nyitottak, amelyek felhívásával egy-egy euró adományozható. A pénzen az olasz polgári védelem gyógyszert küld a katasztrófa sújtotta országokba. Németországban egy karitatív csúcsszervezet, az Aktion Deutschland Hilft tíz tagszervezete hét millió eurót kapott csütörtökre az emberektől. A szervezet ezer aktivistáját is mozgósította, aki amúgy is a dél-ázsiai térségben végez humanitárius feladatokat. Helyismeretük és segítségük különösen a katasztrófát követő első napokban volt hasznos.

Az Egyesült Államokban a Gates-alapítvány egymaga 3 millió dollárt adakozott, a legnagyobb internetes könyvértékesítő szolgálat, a segélykérésre az elsők között reagáló Amazon.com pedig már több mint 3,5 millió dollárt gyűjtött össze, amit az amerikai vöröskereszt révén juttat el a rászorulóknak.

Kanadai, spanyol, norvég és magyar segélyakciók (Oldaltörés)

Kanada nem csak anyagiakkal és elsősegéllyel, hanem úgy is próbál segíteni, hogy megkönnyíti a bevándorlást a Dél-Ázsia katasztrófa sújtotta területeiről érkezők számára. Elsőbbséget adnak nekik a kérelmek elbírálásakor, s leggyorsabban azoknak tudnak segíteni, akiknek már él rokonuk az országban. A csütörtöki döntés nyomán a hatóságok legalább ötezer új kanadaira számítanak. 

Spanyolországban az Oxfam brit segélyszervezet helyi csoportja 800 ezer eurót gyűjtött össze az elmúlt három nap alatt, s csütörtökön bejelentette, hogy újabb tábori kórházat, 500 kg gyógyszert, orvosokat, ápolókat és tűzoltókat küld január legelején három hónapra Srí Lankára. Első csoportjuk már kedd óta ugyanott részt vesz a mentésben.

Norvégiában a legnagyobb újságok elhatározták, hogy a hagyományok ellenére megjelennek újév napján is, és az ebből származó bevételüket a szökőár áldozatainak megsegítésére ajánlják fel. Az összeg 1,1 millió korona lehet (135 ezer euró), de a norvég vöröskereszt egymaga az utóbbi napokban máris 9,78 millió euró összegű adományt gyűjtött össze, amiben nincs benne a kormány
támogatása.

A Magyar Vöröskereszt felhívására az ország két legnagyobb példányszámú napilapja - a Blikk hírújság és a Népszabadság független politikai napilap - felajánlotta 2005. január 3-án megjelenő számának árushelyeken értékesített teljes nettó bevételét a természeti katasztrófa által sújtott dél-kelet ázsiai térség
megsegítésére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Kétfarkúak megoldották, hogy az emeletes vonatok beférjenek az alagutakba - fotó

A Kétfarkúak megoldották, hogy az emeletes vonatok beférjenek az alagutakba - fotó

26 órán át tartott a Hableány rendőrségi szemléje

26 órán át tartott a Hableány rendőrségi szemléje

Fischer Ádám a demokráciáért zenél

Fischer Ádám a demokráciáért zenél

Rejtélyes Facebook-tiltások: ezeken a linkeken követelheti vissza a fiókját

Rejtélyes Facebook-tiltások: ezeken a linkeken követelheti vissza a fiókját

Elhunyt Horváth Ádám rendező

Elhunyt Horváth Ádám rendező

Ha sminkeli magát, örülni fog a YouTube újításának

Ha sminkeli magát, örülni fog a YouTube újításának