szerző:
hvg.hu

A nyugat-európai terrorelhárító szervek sikerei miatt keletebbre húzódhatnak a terroristák – derül ki a Nemzetbiztonsági Hivatal friss értékeléséből. A dokumentum szerint vannak arra utaló jelek, hogy terrorszervezetek aktivistái már most is átutaznak, esetleg megbújnak a régióban. A titkosszolgálat szerint Magyarország terrorfenyegetettségi szintje potenciálisan nőtt az elmúlt években.

A nemzetközi médiában a 2001-es amerikai terrortámadások óta egyre többször esik szó a Nyugati világ és az Al Kaida közötti háborúról, Európa népeit azonban csak a madridi robbantás-sorozat döbbentette rá arra, hogy a konfliktus részesévé váltak. A spanyolországi események meg- és felrázták a közvéleményt, de - mivel március óta Európában nem történt újabb támadás - lassan elenyészett a kontinens egészére kiterjedő kezdeti "pánikhangulat" - – írja a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik frissen készült dokumentumában.
Az NBH szerint azonban a biztonság megnyugtató képe azonban csak látszólagos, mert a terrorveszélyeztetettség nem csökkent és 2003 októberének közepe óta, amikor Oszama Bin Laden üzenetében megfenyegette az Egyesült Államok legfontosabb nyugat-európai katonai szövetségeseit, a biztonsági szervek fellépésének is köszönhető, hogy Madrid mellett nem történtek újabb súlyos támadások. (A kontinens veszélyeztetettségét jelzi, hogy több esetben fedeztek fel olyan fegyver- és robbanószer készletet, amivel a terroristák nagyobb szabású támadásokat is végrehajthattak volna – emlékeztet a dokumentum.)

A terrorelhárító szervek eddig az EU nyugati felén bukkantak előkészületek nyomaira, de eredményes fellépésük akár arra is ösztönözheti a terrorsejteket, hogy keletebbre húzódjanak, növelve ezzel Kelet-Európa fenyegetettségét. Vannak arra utaló jelek, hogy terrorszervezetek aktivistái már most is átutaznak, esetleg megbújnak a régióban – olvasható a dokumentumban, de a szerző(k) hozzáteszi(k) azt is, hogy jelenleg Magyarországon az iszlám fundamentalista terrorcsoportok szervezett formában nincsenek jelen.
Magyarország terrorfenyegetettségi szintje - hasonlóan a többi európai országéhoz – az NBH szerint potenciálisan nőtt az elmúlt években. Ez arra ösztönözte a kormányt, hogy lépéseket tegyen a biztonság fokozása érdekében. Ennek megfelelően a Kormány Nemzetbiztonsági Kabinetjének döntése alapján - a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezésére - létrejött a Terrorellenes Koordinációs Bizottság (TKB), amelynek a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Információs Hivatal, a Katonai Biztonsági Hivatal, a Katonai Felderítő Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, az Országos Rendőr-főkapitányság és a BM Határőrség a tagjai.

.A titkosszolgálat értékelése szerint a TKB megerősítette a terrorfenyegetettség szempontjából érzékeny személyek és objektumok műveleti, valamint fizikai védelmét. Intézkedett minden olyan szervezet és személy szoros ellenőrzésére, amelyek, illetve akik potenciálisan előkészítői, szervezői, segítői vagy végrehajtói lehetnek egy terrorcselekmény elkövetésének. Fokozottan ellenőrzi a szélsőségesen radikális eszmék terjesztésében részt vevő szervezeteket, az illegális migránsokat, valamint az illegális fegyver- és robbanóanyag-kereskedelem területén tevékenykedő csoportokat. A TKB rendszeresen - a műveleti helyzet függvényében hetente, illetve kéthetente - ülésezik. A koordinációért felelős NBH az elvégzett munkáról, a megszerzett információkról kormányzati tájékoztatókat készít – áll az NBH dokumentumában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Jordán bíróság előtt Zarkávi terrorista társai

Jordániai kormányzati és helyi amerikai célpontok elleni vegyi támadás előkészületének vádjával szerdán megkezdődött - a jelenleg Irakban tartózkodó - Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezér kilenc feltételezett társának büntetőpere Ammánban.

Hét nap

TERRORTÁMADÁS DZSIDDÁBAN

A szaúd-arábiai Dzsiddában hétfőn megtámadták az amerikai konzulátust; a fegyveres támadók és a biztonsági erők közti...

MTI Világ

Motaszadek szoros kapcsolatban állt a hamburgi terroristasejttel

A Hamburgban másodszor bíróság előtt álló Munir el-Motaszadek szoros kapcsolatokat ápolt a New York-i és washingtoni merényletek elkövetésével vádolt személyekkel, egykori hamburgi diákokkal - közölte szerdán Jörg Klose német nyomozó, aki nem sokkal a 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek után kihallgatta Motaszadeket.

MTI Világ

Idén sem pihentek a terroristák

A 2004-es évről sem mondható el, hogy csökkent volna a terrorista cselekmények száma vagy intenzitása. Az elhúzódott iraki háborúban is naponta fenyegető harci eszköz a terrorista támadás, a Közel-Keleten nem múlik el hét, hogy ne történne egy-egy súlyosabb cselekmény, öngyilkos merénylet. A terror nem kíméli a polgárokat, s különösen embertelen, amikor ártatlan gyermekeket sújt. Ilyen volt az idei év legsúlyosabb terrortámadása, az észak-oszétiai iskolai vérengzés.

Volt, ahol az ablakokon át öntötte el a víz a házakat

Volt, ahol az ablakokon át öntötte el a víz a házakat

37 éve nem esett annyi eső az országban, mint most vasárnap

37 éve nem esett annyi eső az országban, mint most vasárnap

10 milliós veszteség Áder klímavédelmi alapítványánál

10 milliós veszteség Áder klímavédelmi alapítványánál

A nap videója: kiparkolni sem mindig egyszerű, főleg egy helikopterrel

A nap videója: kiparkolni sem mindig egyszerű, főleg egy helikopterrel

Weber szerint a megválasztása az EU demokratizálását jelentené

Weber szerint a megválasztása az EU demokratizálását jelentené

Karácsony Gergely szereti a paprikás krumplit - beszállt a telefonos kampányba

Karácsony Gergely szereti a paprikás krumplit - beszállt a telefonos kampányba