szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iraki és afganisztáni kiadások fedezésére további 80 milliárd dollárt fog kérni George Bush elnök a kongresszustól a folyó pénzügyi évre az USA Today keddi beszámolója szerint.

A 80 milliárd dollárból az iraki és afganisztáni katonai kiadásokat és a terrorizmus elleni globális háború költségeit pénzelik. Az összeg nagy részét az iraki háború terhét viselő szárazföldi erők kapják. Az Egyesült Államok új bagdadi nagykövetségének másfél milliárd dolláros költségét is a 80 milliárdos összegbe foglalják.

A kérést hivatalosan február 7-én terjesztik a kongresszus elé, amikor az elnök benyújtja a 2006-os pénzügyi évre szóló költségvetési tervet, a részletről azonban hamarosan tájékoztatni fogja a törvényhozókat Joshua Bolten, a Fehér Ház költségvetési tanácsadója.

Az iraki háború költségeit az elnök volt gazdasági tanácsadója, Lawrence Lindsey eredetileg összesen 200 milliárd dollárra becsülte. A kongresszus eddig 203 milliárd dollárt hagyott jóvá a védelmi tárcának a két háború és a terrorizmus elleni harc céljaira. Ebből az összegből 121 milliárdot az iraki, 53 milliárdot pedig az afganisztáni háborúra, 29 milliárdot pedig a terrorizmus elleni hazai és globális erőfeszítésekre fordítottak. A törvényhozás ezen felül 21 milliárd dollárt bocsátott rendelkezésre az iraki, 4 milliárd dollárt pedig az afganisztáni újjáépítés céljaira.

A pótköltségvetési kérelem hírével egy időben számolt be a sajtó arról, hogy a kormány az Irakban állomásozó 150 ezer amerikai katonából 120 ezret még legalább két éven át a közel-keleti országban akar tartani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!