szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megbuktatja a szerb kormányt a második legnagyobb kormánypárt, a G17 Plus, amennyiben március végéig nem teljesíti a kabinet a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) iránti kötelezettségeit.

A liberális technokrata közgazdászokból alakult G17 Plus vezető testülete csütörtök esti közleményében jelentette be, hogy a párt kilép a kormányból, amennyiben Szerbia március végéig nem kap kedvező minősítést Brüsszeltől az úgynevezett megvalósíthatósági tanulmányra, ami előfeltétele annak, hogy az ország megkezdhesse az Európai Unióval a társulási és stabilizációs szerződésről szóló tárgyalásokat.
 
Olli Rehn, az EU bővítési biztosa viszont hétfőn egyértelművé tette, hogy az országnak március végéig teljes együttműködést kell létesítenie Hágával, mert ezen múlik a megvalósíthatósági tanulmány kedvező elbírálása. A Hágával való maradéktalan együttműködés alatt a Nyugat mindig is a feltételezett háborús bűnösök kiadatását értette. Szerbia területén feltételezések szerint jelen pillanatban egy tucatnyi vádlott tartózkodik, beleértve a koszovói háborús bűntényekért megvádolt két tábornokot (a harmadik főtiszt csütörtökön önként az NT elé állt). Hága szerint Szerbia területén bujkál a szrebrenicia népirtással vádolt Ratko Mladics egykori boszniai szerb hadseregparancsnok is.

Ha a G17 Plus kihátrál a kisebbségi kormány mögül, az a Kostunica-kabinet biztos bukásához vezetne. Az ellenzéki radikálisok a múlt héten egyértelművé tették, hogy nem karolják fel az egy éve fennálló kormányt, ha a G17 Plus kilép belőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Megnyílt a hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék

Az 1999-es római szerződéssel létrehozott nemzetközi igazságszolgáltatási szerv az első állandó jellegű, nemzetközi törvényszék, amely a népirtás, valamint a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények üldözésére hivatott. Az Egyesült Államok nem csatlakozott a 89 alapító országhoz, mivel attól tart, a vele szemben ellenséges országok az intézményt felhasználhatják katonái és diplomatái ellen.

Világ

Helsinki Bizottság: a szerb kormány felelős a vajdasági légkörért

Külön jelentést szentelt a Szerbiai Helsinki Emberi Jogi Bizottság a Vajdaságban történt kisebbségek elleni atrocitásoknak. A Vajdasági Magyar Szövetség csütörtökön az MTI rendelkezésére bocsátotta az elmúlt másfél évben történt incidensekről készített dokumentációját.