szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orosz szakértők kétségbe vonták, hogy Észak-Korea teljes értékű nukleáris robbanótöltettel rendelkezne, rámutatva, hogy még sohasem hajtott végre kísérleti robbantást.

"Észak-Korea régóta folytatja a nukleáris zsarolás politikáját a blöff elemeivel"- mondta Vlagyimir Belouszov katonai szakértő. Szerinte Phenjan ezúttal sem támasztotta alá semmilyen bizonyítékkal atomfegyver birtoklásáról szóló bejelentését. "Az atomklub tagjai rendre a legmélyebb titokban készítették első atombombájukat, és csak az első kísérleti robbantások után ismerték el, hogy rendelkeznek bombával. Észak-Koreánál ez fordítva történik. Eddig semmilyen kísérlet sem volt, bejelentés viszont garmadával" - állapította meg a kutató vezérőrnagy.

Belouszov szerint Észak-Koreának nincs teljes értékű nukleáris robbanótöltete kész hordozóeszközökkel. Bár 1990-ben a szovjet biztonsági szolgálat, a KGB elnöke azt jelentette a kommunista párt politikai bizottságának, hogy Észak-Korea egy vagy két atomtöltettel rendelkezik, sem azelőtt, sem azóta nem végeztek semmilyen nukleáris kísérletet az országban - mondta.

Az orosz szakértő nem zárta ki, hogy Phenjan rendelkezik olyan technológiákkal, amelyek lehetővé teszik nem hordozható, ki nem próbált nukleáris robbanószerkezetek készítését plutónium felhasználásával. Ezeket elhelyezhetik mély földalatti rejtekhelyeken, a dél-koreai határ (demarkációs vonal) közelében. De még ha léteznek is, maga az észak-koreai vezetőség sem tudhatja biztosan, hogy szükség esetén felrobbannak-e vagy sem - jegyezte meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gócpontok

Észak-Korea

A világ egyik legzárkózottabb országa a kommunista Észak-Korea, amely egyes hírek szerint komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy nukleáris hatalommá váljon. Mások – többek között az Egyesült Államok – pedig azon fáradoznak, hogy ez ne valósuljon meg. Az ország jelentős segélyekre szorul az éhezés, a nyomor miatt, melyek az észak-koreaiakat elnyomás alatt tartó rezsimben mindennaposak.

hvg.hu Világ

Fedett ügynökökkel Észak-Korea és Irán ellen

Keményebb fellépéssel, több fedett ügynökkel kíván a terrorizmus ellen harcolni a CIA. Az új stratégiával az ügynökök folyamatosan "terepen" dolgoznának, a célszervezetekbe beépülve. Az új stratégia jóval kockázatosabb az eddiginél, az ügynökök már nem élveznének diplomáciai mentességet.

MTI Világ

Észak-Korea: repedezne a rendszer?

Ritkaságszámba menő külügyi közleményben azzal vádolja Phenjan az Egyesült Államokat, hogy az megtévesztő kampányt folytat az ország ellen, hogy elhitesse az észak-koreai rendszer ingatagságát.

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű