szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rijádban, Szaúd Arábia fővárosában egy hatalmas fehér sátorban vagy kétszáz, fehér ruhás férfi gyűlt össze a hűvös februári estén, hogy meghallgassa az iszlám királyság első általános választásán jelölt Ibrahim al-Kueidet, egész sor jámbor könyv íróját, aki előbb verset szavalt, aztán vacsorát tálaltatott: rizst bárányhússal és salátával, utána pedig süteményt. Szaúdi-Arábiában sokba kerül a választási kampány.

A szaúdi uralkodóház a demokráciát évtizedeken át a Nyugatnak az iszlámmal ellentétes találmányának és a sátán művének tüntette fel. Most viszont alig múlik el nap anélkül, hogy ne hangsúlyozná a demokratikus reformok melletti elkötelezettségét. E reformok - a liberálisok szerint csak "reformocskák" - egyike az is, hogy a községtanácsok tagjainak felét első ízben a nép és nem a királyi család választja.

A választások február 10-én, csütörtökön kezdődnek Rijád térségében és két hónapon át folytatódnak a fővárostól nyugatra és keletre elterülő terülteken is. Rijádban, ahol két hete kezdődött a választási kampány, mindenütt plakátok láthatók, amelyeken a jelöltek meghívják polgártársaikat kampánysátraikba.

A sivatagi állam uralkodói a reformok terén tett kis lépéseikkel az Egyesült Államok kormánya által kifejtett nyomásnak engednek, amely a két államot összekapcsoló olajérdekek ellenére is jelentős.

A kampányban segédkező fiatal férfiak hirtelen egy nőt pillantanak meg a sátor előtt. "Nőknek tilos a belépés" - kiáltanak fel izgatottan. Az őszülő szakállú jelöltnek azonban, aki az Egyesült Államokban végezte tanulmányait, nem probléma egy külföldi nő jelenléte a sátorban. Al-Kueid, aki egy iszlám ifjúsági szervezet funkcionáriusaként a muzulmán külföldön 15 éven át segédkezett az iszlám - Szaúd-Arábiában államvallást képező - konzervatív vahabita irányzatának terjesztésében, helyteleníti, hogy az első szaúd-arábiai választásokon nők nem jelöltethetik magukat és szavazati joggal sem rendelkeznek. Egyébként is reformernek tűnik. "Ha rajtam múlna, akkor nemcsak a községtanácsok tagjainak felét választanák, hanem az országos súra-tanács - egy konkrét hatalommal nem rendelkező parlamentféle - tagjait is" - mondja.

Az olyan jelöltek mellett, mint Al-Kueid, aki iszlám alapítványok javára végzett munkájáról lett ismert, főleg gazdag kereskedők és törzsfőnökök jelöltették magukat. Al-Kueid választási programjában ígéri, hogy könyvtárakat létesítenek a mecsetekben, és ellenőrizni fogják a piaci árakat. Dhafer al-Yami jogtanácsos ezzel a jelszóval indult a választásokon: "Mondjunk nemet a korrupcióra!"

"A szavazáskor nem mindenki a jelölt politikai programja alapján dönt, sokan egyszerűen arra szavaznak, aki ugyanannak a törzsnek a tagja, mint ő, elvégre még mindig törzsi társadalom vagyunk és én ebben semmi rosszat nem látok" - jelentette ki az oktatási minisztérium egyik funkcionáriusa, egyike azon 149 ezer szaúdinak, aki felvétette magát a rijádi választási listára.

A választási bizottság egyik külföldi tanácsadója pedig rámutatott: "Nem szabad elfelejteni, hogy ez kísérlet a szaúdiak számára, akiknek még meg kell tanulniuk, mit is jelentenek valójában a választások".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS