szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közös kémmúlt fűzi Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a Dresdner Bank oroszországi egységének vezetőjét, Mathias Warnigot, aki bekerülhet a Gazprom monopólium igazgatótanácsába - jelentette a Vedomosztyi csütörtöki számában.

Az 1980-as évek második felében Putyin a szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB tisztjeként szolgált Drezdában - emlékeztetett az orosz üzleti lap, amely szerint Warnig a berlini fal 1989-es leomlásáig a keletnémet Stasi őrnagyaként, utána pedig egy KGB-sejtben, egy tanácsadócég fedezete alatt segített Putyinnak nyugati ügynököket verbuválni, a Stasi hálózatának átvétele céljából.

A Szovjetunió összeomlásának évében, 1991-ben Putyin a szentpétervári városháza külügyeinek élére került, a bankárrá vált Warnig pedig megnyitotta a Dresdner Bank képviseletét a Néva parti városban. Ennek helyébe 1993-ban a Dresdner és a francia BNP közös pénzintézete, a BNP-Dresdner lépett a városháza engedélyével.

Warnig 1994-ben szívességet tehetett Putyinnak, amikor annak autóbalesetben megsérült feleségét a Dresdner költségére szállították egy német klinikára, s a bank fizette a gyógykezelés egy részét is - írta a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemények

Putyin, a terrorista

Ha valakik túszul ejtenek ezer gyereket és a szüleiket egy iskolában, és akciójuk több száz ember halálával végződik, az tagadhatatlanul terrorizmus. De az is terrorizmus, hogy a Vlagyimir Putyin elnök parancsnoksága alatt álló orosz csapatok csecsenföldi akcióik során eddig már megöltek, illetve megsebesítettek több mint 10 ezer gyereket. Szögezzük le: a terror terrort szül. Márpedig Putyin a felelős a csecsenföldi terror megindításáért, amit egyetlen módon tud megállítani: ha Borisz Jelcin egykori döntéséhez hasonlóan tárgyalóasztalhoz ül a csecsenek választott vezetőjével, Aszlan Maszhadovval. Kizárólag vele, azon egyszerű okból, hogy az ember csakis az ellenfelével köthet békét.

MTI Világ

Putyin kemény kezet ígér a Kaukázusban

Az orosz elnök az észak-kaukázusi szélsőséges csoportok keménykezű felszámolására ösztökélte a belügyi tárcát hétfőn, kormánytagokkal találkozva.

Világ

Oroszország: Putyinokrácia?

Az orosz közigazgatásban tervezett nagyszabású centralizáció felveti a kérdést: valós veszély lenne-e egy önkényuralmon alapuló Oroszország, vagy – ahogyan Putyin elnök állítja - a gyilkos terrorral valóban csak erős és egységes államszervezet képes szembeszállni?

Világ

Megmérgezték Putyin testőrét

A múlt héten gyanús körülmények között elhunyt Roman Cepov vállalkozóról, Putyin egykori testőréről egyértelműen kiderült, hogy megmérgezték.

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Mostantól hivatalosan is ülésezik a Facebook "legfelsőbb bírósága"

Mostantól hivatalosan is ülésezik a Facebook "legfelsőbb bírósága"

Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban

Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban