szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét a római Gemelli klinikára szállították be csütörtök reggel II. János Pál pápát visszatért influenzás tünetekkel és súlyos légzési bajokkal.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő szerint a pápa szerdán érzete megint rosszul magát, azt követően, hogy február 9-én, kilenc napos kórházi kezelés után elbocsáttok a római kórházból, ahova ugyancsak influenzával, gégegörcsökkel került a hónap első napján.

A szóvivő szerint szerdán lett újra influenzás a pápa, visszatértek a betegség tünetei, lázas lett. - Az influenza jelei újra jelentkeztek az egyházfőn az elmúlt hetek fertőzése után - mondta. Navarro-Valls szavai szerint az egyházfő csütörtök reggel került ismét a római Gemelli klinikára, ahol az elmúlt évtizedekben folyamatosan külön kórtermet tartanak fenn számára a tizedik emeleten. Navarro-Valls magyarázata szerint a szakorvosi kezelés végett szállították ismét kórházba a pápát. II. János Pál orvosai a szerdán este fellépett súlyos légzési zavarok miatt döntöttek a Gemelli klinikán való kezelés mellett, noha azok csütörtök reggel valamivel mérsékeltebb formában jelentkeztek az idős egyházfőnél.

II. János Pál pápa májusban tölti be 85. esztendejét, s több súlyos betegségben, egyebek között előrehaladott Parkinson-kórban szenved. Ez a kór szükségessé teszi az állandó felügyeletet, ugyanis fokozott nyálképződés miatt gyakorlatilag bármely pillanatban fulladás következhet be. A helyzetet nagymértékben súlyosbíthatja egy heveny légúti fertőzés, amellyel éppen február elsején került kórházba a pápa.

A katolikus egyházfő legutóbb február 9-én este iratkozott ki a Gemelli klinikáról, de azóta nyilvános szerepléseit minimálisra korlátozták. Legutóbbi vasárnapi úrangyala-imádságát már csaknem teljes egészében képes volt felolvasni, lényegesen enyhültek beszédzavarai, s szinte a betegség előtti állapotnak megfelelő volt kifejezési képessége, akárcsak szerdán, amikor videokonferencia helyettesítette szokásos általános kihallgatását.

A Vatikánban ünnepélyes imákra került sor csütörtökön az egyházfő egészségéért, a nyilvános konzisztórium keretében, amelyen öt katolikus személyiséget avattak boldoggá. II. János Pál pápa az előzetes tervekkel ellentétben már nem tudott részt venni ezen a szertartáson, és sietség, amellyel visszavitték a kórházba, számos kérdést vet fel az egyház jövőjével kapcsolatban. Az apostoli palota Kelemen-termében tartott boldoggá avatási szertartást Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár végezte, a boldogok sorába emelve két-két lengyel és olasz, illetve egy spanyol jezsuita személyiséget.

Az olasz tömegtájékoztatási eszközök szerint teljesen váratlan volt a pápa újbóli kórházba szállítása, a Gemelli klinikát is csak egy telefon értesítette csütörtök reggel arról, hogy a beteg egyházfő bármikor megérkezhet. Ugyanakkor a Gemelli klinika biztonsági őrizetét újólag megerősítették, miközben az épületet és környékét újra újságírók és tv-kamerák szállták meg, akárcsak a néhány héttel ezelőtti kórházi kezelés idején. Az épületben újra kinyitott a sajtóközpont, amelyet alig két hete zártak be.

A pápa csaknem 26 évi uralkodása alatt kilencedszer került be a római klinikára, ahol eddig összesen közel másfélszáz napot töltött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A pápa csütörtökön hazatérhet a kórházból

A tizedik napja kórházban fekvő II. János Pál pápa csütörtökön délután elhagyja a római Gemelli klinikát, s visszatér a Vatikánba - közölte Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő.

MTI Világ

A pápa köhög, de jobban van

A pápa láthatóan jobban van, influenzája után köhögésekkel megszakítva, de képes volt elmondani vasárnapi úrangyala bevezetőjét.

Szellem

Lemondhat-e a pápa?

A pápa visszavonulásáról szóló találgatások nemrégiben újra felröppentek. Az egyházjog nemcsak hogy lehetővé teszi a pápa lemondását, hanem már akadt is példa ilyesmire a történelemben.

MTI Világ

A Vatikán visszautasítja a pápa könyvét ért bírálatokat

Visszautasította Joseph Ratzinger bíboros azokat a bírálatokat, amelyek II. János Pál pápát érték, mert a katolikus egyházfő - a bírálók megfogalmazása szerint - párhuzamot vont új könyvében a holokauszt és a magzatelhajtás között.

Gulyás Gergely lovagkeresztet adott a Békemenetet szervező CÖF alapítójának

Gulyás Gergely lovagkeresztet adott a Békemenetet szervező CÖF alapítójának

Bemutatkoznak a macedón írók, akik szerint az irodalom az ellenállás egyik formája

Bemutatkoznak a macedón írók, akik szerint az irodalom az ellenállás egyik formája

Hibának tűnhet, de funkció: a YouTube-on máshogy kell beletekerni a videókba

Hibának tűnhet, de funkció: a YouTube-on máshogy kell beletekerni a videókba