szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön felszólította Szíriát egy televíziós interjúban, hogy áprilisig vonja ki csapatait Libanonból.

Az al-Dzsazíra arab nyelvű műholdas tv-nek nyilatkozva a főtitkár közelebbről meg nem nevezett biztonsági tanácsi "lépéseket" helyezett kilátásba arra az esetre, ha Damaszkusz nem teljesítené a felhívást. A főtitkár utalt a Biztonsági Tanács 1559-es számú határozatára, amely előírja a külföldi haderők kivonását Libanon területéről.

Az al-Dzsazíra közölte, hogy pénteken teljes terjedelmében le fogják játszani a beszélgetést, amelyből csütörtökön részleteken közöltek.

Libanon területén 1976 óta állomásoznak szíriai csapatok. Számukat az évek során többször csökkentették, jelenleg 14 ezer főt tesznek ki. Szíria csütörtökön jelezte, hogy szándékában áll kivonni csapatait a szomszédos Libanonból, de nem közölte, mikor. A hivatalos Damaszkusz 2000 óta egyszer sem beszélt kivonulásról, csak a Libanonban állomásozó szíriai csapatok átcsoportosításáról.

Damaszkuszra fokozódó nemzetközi nyomás nehezedik a csapatkivonást illetően azóta, hogy február 14-én robbantásos merénylet végzett Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnökkel és mintegy húsz másik emberrel. Haríri a szíriai erők távozását követelők közé tartozott.

Csütörtökön megérkezett Bejrútba a Hariri halálának körülményeit vizsgáló ENSZ-szakértői bizottság, amely a tervek szerint egy hónapon belül elkészíti előzetes jelentését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szíria kész kivonni katonáit Libanonból

Az amerikai és francia nyomástól szorongatott Szíria jelezte, szándékában áll kivonni csapatait a szomszédos Libanonból, de nem közölte, hogy mikor. A libanoni kormány feje úgy vélekedett, hogy destabilizálná hazáját, ha olyan gyors ütemben vonnák ki onnan a szíriai csapatokat, amilyenben az Egyesült Államok követeli.

MTI Világ

Bush libanoni kivonulásra szólította fel Szíriát

George W. Bush európai szövetségeseivel kívánja nyomás alatt tartani a damaszkuszi kormányt, de nem állítja, hogy a volt libanoni elnök, Rafík Haríri hétfői meggyilkolásához köze volt-e Szíriának.

hvg.hu Világ

Merényletben meghalt Rafik Hariri volt libanoni kormányfő

Életét vesztette az ellene elkövetett pokolgépes merényletben hétfőn Rafik Hariri volt libanoni kormányfő - közölték libanoni televíziók, majd a bejrúti amerikai kórház egyik alkalmazottja. A hírt megerősítette Fardi al-Hazin libanoni idegenforgalmi miniszter is.

MTI Világ

Kész lemondani a libanoni kormányfő

A Szíria-barát Omar Karami szerdán elmondta, hogy ha sikerül megegyeznie az ország politikai erőinek egy új kormányról, távozik posztjáról, hogy megakadályozza politikai űr létrejöttét.

MTI Világ

Szíriának nem volt érdeke a Hariri elleni merénylet?

Londoni szakértői vélemény szerint Szíriának, amelyet várhatóan sokan felelősnek fognak nevezni Rafik Hariri volt libanoni kormányfő hétfői meggyilkolásért, most nem állt érdekében egy ilyen merénylet, de az biztos, hogy a támadás nem egyéni merénylő, hanem titkosszolgálat műve volt.

Hét nap

LIBANONI FESZÜLTSÉG

A bejrúti parlament múlt pénteken megszavazta az alkotmány módosítását, lehetővé téve, hogy három évvel...

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni

Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni