szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Unicef ma hozza nyilvánosságra a gazdag országokban tapasztalt gyermekszegénységről szóló jelentését, amely megállapítja, hogy a szegénységben élő gyermekek aránya 24 OECD-ország közül 17-ben növekedett a 90-es évek eleje óta.

A romló tendencia egyértelmű az elmúlt évtized adatai alapján – állítja az Unicef. A legalacsonyabb a gyermekszegénység aránya Dániában és Finnországban, kevesebb mint 3 százalék. Ezzel szemben az Egyesült Államokban és Mexikóban ez az arány több mint 20 százalék. Magyarország 9 százalékos gyermekszegénységi arányával a rangsor 9. helyén, a középmezőnyben áll, 3 hellyel a Cseh Köztársaság után, de 6 hellyel Lengyelország előtt.

Az adatok a relatív szegénységre vonatkoznak, amiről akkor beszélünk, ha a jövedelem az országos átlag felénél kevesebb. Az eredmények azt mutatják, hogy a világ leggazdagabb országaiban 40-50 millió gyermek nő fel szegénységben.

Miközben általában azt feltételezik, hogy a gazdag országokban folyamatosan csökken a gyermekszegénység, a jelentés arra utal, hogy mindössze négy országban (Ausztráliában, Norvégiában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban) állapítható meg jelentős csökkenés a 90-es évek eleje óta. Norvégia az egyetlen ország, ahol a gyermekszegénység már valóban „igen alacsonynak és folyamatosan csökkenőnek” nevezhető.

Az Unicef szerint gyermekszegénység arányát a társadalmi trendek, a munkaerőpiaci viszonyok és a kormányzati politika befolyásolja. A 13 adattal rendelkező OECD-ország vizsgálatából kiderül, hogy az egyetemi végzettséggel rendelkező anyák száma nőtt. Emellett emelkedett azoknak a gyermekeknek az aránya, akiknek édesanyja fizetett állásban dolgozik. A 13 országból 10-ben ez a helyzet, négy országban pedig az emelkedés elérte vagy meghaladta a 10 százalékot. Mindkét változás elvben növelheti a gyermekek számára rendelkezésre álló anyagi forrásokat. Ezzel szemben áll az a tény, hogy ugyanakkor a 13 országból hétben az alsó jövedelmi kategóriákban csökkent az apák jövedelme. Magyarország esetében az alacsony keresetűek körében mind az apák, mind az anyák foglalkoztatottsága és jövedelme csökkent a 90-es években.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a kormányoknak módjukban áll csökkenteni a gyermekszegénységi rátákat, és adatokkal bizonyítja, hogy a családtámogatási és szociális ráfordítások növelése egyértelműen csökkenti a gyermekszegénység arányát. A kormányzati intézkedések átlagosan 40 százalékkal csökkenthetik azt a gyermekszegénységet, amelyet egyébként a piaci tényezők okoznának. Magyarország esetében a támogatások több mint 60 százalékkal csökkentik a munkaerőpiacon egyébként megjelenő gyermekszegénységi arányt (23 százalék); a legalacsonyabb gyermekszegénységi rátát felmutató országok kormányai ugyanakkor 80 százalékkal vagy még többel csökkentik a piaci tényezők által kiváltott szegénységet. A legmagasabb szegénységi rátával rendelkező fejlett országok a "piaci szegénységet" mindössze 10-15 százalékkal csökkentik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az UNICEF szerint donorországgá váltunk

Magyarország donorországgá vált, már nemcsak az itteni, hanem a világ összes többi gyermekén is segíthet - mondta Rima Szaleh, az UNICEF főigazgató-helyettese, miután megbeszélést folytatott Mandur Lászlóval, az Országgyűlés alelnökével hétfőn Budapesten.

Így látták a jövőt az 50-es években: új gazdára vár 3 futurisztikus Bertone autó

Így látták a jövőt az 50-es években: új gazdára vár 3 futurisztikus Bertone autó

Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül