szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az afganisztáni tálibok vállalták az amerikai katonai konvoj ellen Kandahár közelében elkövetett öngyilkos merényletet, amelynek a tálib források szerint több halottja van.

Abdul Latif Hatimi, a tálibok szóvivője bejelentette, hogy egy kandahári "mártír" követte el az akciót a három gépkocsiból álló amerikai katonai menetoszlop ellen, nekik vezetve robbanóanyagokkal teli gépkocsiját. Hatimi szerint a támadásban nyolc amerikai katona halt meg.

Az áldozatokkal kapcsolatban több ellentétes jelentés látott eddig napvilágot. Az első, helyi rendőri közlések arról számoltak be, hogy két amerikai vesztette életét és többen megsebesültek, amikor egy parkolóba taxiba rejtett robbanószerkezet működésbe lépett az amerikai konvoj elhaladásakor.

Később az Afganisztánban állomásozó amerikai kontingens szóvivője cáfolta az amerikai halálos áldozatokról szóló hírt, és azt mondta, hogy négy katonájuk megsebesült, egyikük súlyosan, és egyedül a tálib kamikáze fizetett életével az akcióért. Kandahár rendőrfőnöke szerint ugyanakkor három amerikai halt meg.

Afganisztán déli és keleti részén tavasz óta ismét elszaporodtak az erőszakcselekmények, amelyekkel az ország korábbi urainak, a szunnita muzulmán táliboknak fegyvereseit gyanúsítják. Az amerikai parancsnokság alatt álló, 18 ezer fős nemzetközi koalíció az év eleje óta 31 embert vesztett, köztük 15-en áprilisban egy helikopter-balesetben haltak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Karzai erélytelenül küzd az afgán heroin ellen?

Amerikai diplomaták szerint részben Hamid Karzai afgán elnök erőtlensége miatt eredménytelen eddig az afganisztáni mákültetvények felszámolására indított program - jelentette a The New York Times című amerikai napilap.

MTI Világ

Afgán vallási elöljárók dzsiháddal fenyegetik Amerikát

Afganisztáni vallási elöljárók egy csoportja szent háborúval fenyegette meg az Egyesült Államokat, követelve, adják ki iszlám bíróságoknak a Koránt megszentségtelenítő guantánamói vallatókat. Az északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány háromszáz vallási személyisége által közzétett nyilatkozat felhívja George Bush amerikai elnököt, járjon el egyenesen az ügyben és három napon belül adja át valamely iszlám államnak a tetteseket. Arra az esetre, ha nem teljesítik követeléseiket, az aláírók dzsihádot (szent háborút) helyeztek kilátásba.

Világ

Letette az esküt az új afgán kormány

Letette az esküt pénteken az új afgán reformista kormány, amelynek kulcstárcáitól Hamid Karzai elnök eltávolította a közép-ázsiai ország egykori hadurait, és azok élére megbízhatónak vélt munkatársait nevezte ki.