szerző:
MTI

Kezdetét vette Tokióban minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő koncertsorozata, a Live 8, amelyen világsztárok igyekeznek felébreszteni a világ lelkiismeretét a fejlődő országok nyomora miatt.

Készül a római színpad.
Circus Maximus vagy valódi segítség?
© AP
A koncert, amelyre tízezer ingyen jegyet osztottak szét, helyi idő szerint délután két órakor kezdődött meg a japán főváros legnagyobb kiállítási csarnokában, Tokió egyik külső kerületében és várhatóan este nyolc óráig tart.

Elsőként a helyi Rize rock-rap együttes lépett színpadra egy rövid videofilm levetítése után, amely az Afrikát sújtó szegénység következményeiről és a nyomor elleni harc fontosságáról szólt, afrikai utcagyerekekről mutatva képeket. 

"A világ figyel arra, milyen javaslattal áll elő Japán a probléma megoldására. Japánnak több segély kell nyújtania, el kell engednie a legszegényebb országok adósságát és igazságosabb alapokra kell helyeznie kereskedelmét" - hangsúlyozták üzenetükben a megakoncert japán szervezői. 

A Rize után a brit McFly, az amerikai Good Charlotte, valamint a japán Dreams come True duó következik a show igazi sztárja, az izlandi Björk előtt. A rendezvényt a japán pop csillagai, a Def Tech és a Do as infinity együttesek zárják. 

A Live 8 koncerteket, amelyek címe az angol kiejtés alapján hasonlít az 1985-ös Live Aid-éhez, másrészt utal a hét leggazdagabb ipari hatalom és Oroszország (G8) néhány nappal későbbi skóciai csúcstalálkozójára, ugyanaz a Bob Geldof ír rockzenész hozta tető alá, aki a két évtizeddel ezelőtti első, londoni és philadelphiai megarendezvény szellemi atyja is volt. 

Az eredetileg öt nagyvárosba - Londonba, Philadelphiába, Rómába, Párizsba és Berlinbe - tervezett fő koncertsorozat időközben újabb helyszínekkel, Moszkvával, Johannesburggal, Tokióval és Torontóval bővült.

London (Oldaltörés)

© AP
Helyi idő szerint délután két órakor kezdődik a Live 8 koncert a londoni Hyde Parkban, de előtte, már déltől tömegfelvonulások kezdődnek Edinburgh-ban, a G8 csúcstalálkozójának színhelyén. 

Az egész világot átívelő, Bob Geldof rockzenész szervezte koncertsorozat legnagyobb eseményének helyszíne a Hyde Park, ahová 200-250 ezer nézőt várnak, de négy földrész összesen tíz nagyvárosában rendeznek a nap folyamán hasonló előadásokat, összesen 160 zenész és együttes részvételével.

A londoni koncertet a tervek szerint Sir Paul McCartney és a U2 közösen nyitja a Sgt. Pepper´s-szel, majd a U2 önállóan eljátssza One című számát. 

Utána - a legismertebb nevek közül - a Coldplay, Sir Elton John, Dido, a Stereophonics és az REM következik, majd a Keane, Annie Lennox, a UB40, Madonna, Joss Stone, a Scissor Sisters, a Velvet Revolver, Sting és Mariah Carey váltja egymást a hatalmas színpadon.

A Hyde Park-i koncert sztárparádéja estére teljesedik ki: a záró két órában lép fel Robbie Williams, a The Who, a negyed század után először összeálló Pink Floyd és - ismét - Sir Paul McCartney, ezúttal a The Long and Winding Roaddal.

Ezután, este kilenc óra felé következik a nagy finálé, McCartney-val, George Michaellel, és Sir Mick Jaggerrel. A Rolling Stones frontembere a londoni rendezvényre a Stones amerikai turnéjának próbáiról utazott haza.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Bob Geldof újabb Afrika-koncertet tervez

Újabb segélykoncert tervez Afrika lakosságának megsegítésére – erősítette meg Bob Geldof és Midge Ure, a húsz évvel ezelőtti Live Aid két szervezője.

MTI Kult

Hiperkoncert négy kontinens nyolc helyszínén

Bob Geldof egy díj átvételénél arról beszélt, hogy a Live 8 július 2-án, egy időben megrendezésre kerülő jótékonysági koncertjeinek házigazdái London, Philadelphia, Párizs, Berlin, Róma, Tokió, Torontó és Johannesburg lesznek.

MTI/hvg.hu Világ

Megakoncert a harmadik világért

Az élő közvetítések történetének eddigi legnagyobb közönsége fogja látni és hallani a jövő szombati, öt világvárosban megszervezett koncertsorozatot, amelynek szervezői a harmadik világ nyomorára akarják felhívni a legfejlettebb ipari hatalmak figyelmét. Azonban csak Nigériában annyi pénzt loptak el a korrupt rezsimek, amennyit egész Afrika kapott a nyugattól az elmúlt negyven évben.

MTI Kult

Live8: segélykoncert öt világvárosban

Bob Geldof a világ eddigi legnagyobb, összehangolt koncertjét hirdette meg Londonban. Geldof szerint egy "felesleges" EU-tehénre az unió 848 euró fenntartási támogatást ad egy évben, miközben a harmadik világ egy-egy éhező gyermekére 55 eurócent segély jut.

MTI/hvg.hu Kult

Az MTV közvetíti a szombati Live8 koncertet

A Magyar Televízió közvetíti a július 2-án az Afrika megsegítésére meghirdetett Live 8 jótékonysági koncertet. Szombat délután 3 órától – a kezdéstől – egészen hajnali kettőig láthatják a nézők a nemzetközi színpadokon történő eseményeket, felváltva a két csatornán.

A kormány újabb rendezvényálma: csak logóra és ajándéktárgyakra elmegy majd egymilliárd

A kormány újabb rendezvényálma: csak logóra és ajándéktárgyakra elmegy majd egymilliárd

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között