szerző:
MTI/hvg.hu

Százezres tüntetés vezette fel Edinburgh-ben szombat délután minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő szegénységellenes demonstráció- és koncertsorozata európai rendezvényeit.

Párizs.
A globális szegénység ellen
© AP
Helyi idő szerint kora délután békés, zömmel fehérbe öltözött tüntetők kezdték körbevenni a skót főváros híres, magaslatra épült várkastélyát, hogy összekapaszkodva alkossanak teljes kört az erőd körül, jelképezve a harmadik világ nyomora elleni összefogást.

A menet részvevői közül sokan antikapitalista jelszavakat hirdető transzparenseket vittek.

A demonstráció célja, csakúgy, mint a magyar idő szerint 15 órakor elkezdődött londoni Live 8 koncerté, a nemzetközi közvélemény - elsősorban is a nyolc vezető ipari hatalom (G8) jövő héten Skóciában összegyűlő állam- és kormányfőinek - figyelmeztetése arra, hogy az 1985-ös Live Aid-koncertek óta csak romlott a legszegényebb fejlődő térség, főleg Afrika helyzete.

A rendezvénysorozat legfontosabb helyszínén, a londoni Hyde Parkban a koncertet Paul McCartney és a U2 közösen nyitott meg a Beatles-klasszikussal, a Sgt. Pepper´s-szel. 

Utána - a legismertebb nevek közül - a Coldplay, Sir Elton John, Dido, a Stereophonics és az REM következik, majd a Keane, Annie Lennox, a UB40, Madonna, Joss Stone, a Scissor Sisters, a Velvet Revolver, Sting és Mariah Carey váltja egymást a hatalmas színpadon.

A Hyde parki koncert sztárparádéja estére teljesedik ki: a záró két órában lép fel Robbie Williams, a The Who, a negyed század után először összeálló Pink Floyd és - ismét - Sir Paul McCartney, ezúttal a The Long and Winding Roaddal.

Ezután, este kilenc óra felé következik a nagy finálé, McCartney-val, George Michaellel, és Sir Mick Jaggerrel. A Rolling Stones frontembere a londoni rendezvényre a Stones amerikai turnéjának próbáiról utazott haza.

Bob Geldof és szervezőtársai a szombati brit sajtóban nyílt levelet tettek közzé a jövő heti G8-csúcs részvevőinek címezve. Ebben azt üzenik a Nyolcaknak: a világ ugyanúgy követeli a naponta 50 ezer ember halálát okozó szélsőséges nyomor "abszurd igazságtalanságának" megszüntetését, ahogy annak idején követelte a rabszolgaság felszámolását, a női választójogot, vagy az apartheid eltakarítását.

A nyílt levél aláírói 25 milliárd dollárnyi pótlólagos segélyt kértek a gazdag országoktól Afrikának, és ugyanennyit a többi szegény térségnek, valamint azt, hogy a G8-vezetők szentesítsék az országcsoport néhány héttel ezelőtti londoni pénzügyminiszteri értekezletén tett vállalást egyes szegény, eladósodott országok adósságának 100 százalékig terjedő leírására.

Az aláírók felszólították az ipari hatalmakat, hogy ezt a vállalást az összes rászoruló országra terjesszék ki, és építsék le a szegény térségeket sújtó kereskedelmi akadályokat is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Két magyar térség a legszegényebb EU-régiók között

Az Európai Unió 254 térsége közül a leggazdagabb London belső része - lényegében a világ egyik pénzügyi központja, a City és környéke - az EU-átlag 315 százalékának megfelelő egy főre jutó GDP-vel, és a legszegényebb a lengyelországi Lubelskie térsége, az EU-átlag 32 százalékának megfelelő egy főre jutó GDP-vel - közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön.

Infinit Tech

Videojátékkal segíthetsz a világ szegényein

Az ENSZ Világélelmezési Programja a számítógépes játékok segítségével kívánja mind több olyan tehetősebb emberhez eljuttatni üzenetét, akik tehetnek valamit nyomorult helyzetben lévő embertársaikért.

hvg.hu Világ

Magyarország a 9. a gazdagok gyermekszegénységi listáján

Az Unicef ma hozza nyilvánosságra a gazdag országokban tapasztalt gyermekszegénységről szóló jelentését, amely megállapítja, hogy a szegénységben élő gyermekek aránya 24 OECD-ország közül 17-ben növekedett a 90-es évek eleje óta.

MTI Világ

Tokióban már szól a Live 8

Kezdetét vette Tokióban minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő koncertsorozata, a Live 8, amelyen világsztárok igyekeznek felébreszteni a világ lelkiismeretét a fejlődő országok nyomora miatt.

MTI Gazdaság

Megállapodtak a szegény országok adósságleírásáról

A világ legszegényebb országai által a multilaterális pénzügyi szervezetekkel szemben felhalmozott, több tízmilliárd dollárnyi adósság 100 százalékig terjedő leírásában állapodtak meg szombaton Londonban a világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot felölelő csoport (G8) pénzügyminiszterei.

MTI Világ

A pápa a szegénység felszámolására buzdít

A szegénység felszámolására szólította fel a világ leggazdagabb nemzeteit XVI. Benedek pápa abban az üzenetében, amelyet egy Edinburgh-ben megrendezett szegénységellenes felvonulás résztvevőihez intézett.

MTI/hvg.hu Kult

Az MTV közvetíti a szombati Live8 koncertet

A Magyar Televízió közvetíti a július 2-án az Afrika megsegítésére meghirdetett Live 8 jótékonysági koncertet. Szombat délután 3 órától – a kezdéstől – egészen hajnali kettőig láthatják a nézők a nemzetközi színpadokon történő eseményeket, felváltva a két csatornán.

Vélemény

Milliárdokkal a szegénység ellen

Időről időre felmerül a megállapítás, hogy a magyar társadalom napjainkra végérvényesen kettészakadt. Szemmel láthatóan fokozódott a gazdasági-vagyoni egyenlőtlenség, a vesztes, forráshiányos rétegek aránya ma már meghaladja a népesség 13 százalékát. A következő két évben ugyanakkor csaknem ezermilliárd forint áll rendelkezésre a szegénység enyhítésére, a társadalmi kirekesztődés visszaszorítására.

MTI Kult

Live8: segélykoncert öt világvárosban

Bob Geldof a világ eddigi legnagyobb, összehangolt koncertjét hirdette meg Londonban. Geldof szerint egy "felesleges" EU-tehénre az unió 848 euró fenntartási támogatást ad egy évben, miközben a harmadik világ egy-egy éhező gyermekére 55 eurócent segély jut.

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

Simonka György „társainak” fejét is követelik Békés megyében, nehogy újabb milliárdokról dönthessenek

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

Adventi irodalmi naptár - december 8.

Adventi irodalmi naptár - december 8.

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza