szerző:
MTI/hvg.hu

Minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő szegénységellenes koncertsorozata zajlott közép-európai idő szerint szombat reggeltől vasárnap hajnalig világszerte. Tokióban, Johannesburgban, Berlinben, Londonban, Párizsban, Rómában, Torontóban, Moszkvában és Philadelphiában a világ legnagyobb rock- és popsztárjai léptek fel.

Madonna és egy afrikai lány, akit az 1985-ös
Live Aid mentett meg
© AP
Paul McCartney és a U2 Bonóval, Mick Jagger, Elton John, Madonna, Bon Jovi és nem utolsósorban a csak erre az alkalomra huszonnégy év után feloszlását követően újra összeállt Pink Floyd azért zenéltek, hogy kifejezzék szolidaritásukat Afrika szegényeivel, akik közül a legfrissebb adatok szerint naponta mintegy ötvenezer veszti életét.

A megszámlálhatatlan világsztár részvételével, elsősorban a Live Aid-koncertek fő szervezője, Bob Geldof ír rockzenész felhívására meghirdetett Live 8 koncertsorozat és az azt kísérő demonstrációk célja a nemzetközi közvélemény - mindenekelőtt a nyolc vezető ipari hatalom (G8) jövő héten Skóciában összeülő állam- és kormányfőinek - figyelmeztetése volt arra, hogy az 1985-ös Live Aid-koncertek óta csak romlott a legszegényebb fejlődő térség, főleg Afrika helyzete.

Bono, a U2 frontembere a londoni koncert nyitányán azt üzente a G8-csúcs részvevőinek: írjanak történelmet azzal, hogy átadják a szegénységet a történelemnek. Ez az üzenet, azaz a Make Poverty History az egész rendezvénysorozat fő mottója volt.

Számos magas rangú politikus, köztük Kofi Annan ENSZ-főtitkár vagy Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök személyes jelenlétével fejezte ki szolidaritását a koncertsorozat céljaival. Az ENSZ első embere azt kiáltotta a londoni közönségnek, hogy "ti vagytok az igazi Egyesült Nemzetek!" A világszervezet vezetője Londonban reményét fejezte ki, hogy a milliókat megmozgató rendezvénysorozat hozzájárulhat a világ megváltoztatásához, a vezető ipari országok lelkiismeretének felkeltéséhez, s a szegénység és a nyomor mérsékléséhez a fejlődő világban, elsősorban Afrikában.

A koncertsorozat közép-európai idő szerint szombat reggel Tokióban kezdődött, s az Egyesült Államok keleti partján, Philadelphiában, több mint egymillió zenerajongó előtt, a soulzene koronázatlan királya, Stewie Wonder csodálatos, húszperces előadásával vasárnap hajnalban ért véget.

Live 8: nem mindenkinek tetszett
Egyedül a G8 mentheti meg a világot?

A Live 8 koncerteken szó sem esett arról, hogy a neoliberalizmusnak vannak alternatívái. A sztárok kvázi Afrika nevében könyörögtek a G8 országok vezetőihez, aminek van egy kínos üzenete: egyedül Bushék menthetik meg a világot. Azt a világot, amit egyébiránt ők tettek tönkre. A Live 8 legitimálja őket – George Monbiot brit publicista Edinburghban, az alternatív G8 csúcson elmondott szavait az indymedia.hu idézi. Az ellencsúcsot globalizáció-kritikus szervezetek tartják a vezető hatalmak csúcsértekezletére reflektálva.

A Live 8 koncertek - ismerteti a nyilatkozatot a magát alternatív média központként definiáló hazai hírportál - és a velük egy időben tartott Edinburgh-i tüntetés azt a látszatot keltették, mintha az ipari nagyhatalmak vezetői azért találkoznának Skóciában (Gleneagles), hogy megoldják a világ problémáit. De a G8-nak valójában az a funkciója, hogy a tagországok gazdasági növekedését egyengesse. A harmadik világ adósságát csak bizonyos feltételek fejében hajlandó elengedni. A feltétel a privatizáció.

Tehát a legfőbb probléma nem az afrikai adósság önmagában, hanem hogy a G8 vezetőinek kezében összpontosul a világ fölötti hatalom, és ezt a multinacionális vállalatok és a nagy bankok érdekében használják fel – magyarázta Monbiot, a The Guardian vezető publicistája.


Hangos figyelmeztetés (Oldaltörés)

A Pet Shpo Boys Moszkvában
a Vörös Téren
© AP
Az amerikai koncert többi sztárja, köztük Bon Jovi és a Destiny,s Child együttes, a pop-, a rock- és a soulzene legnagyobb művészei szolidaritást vállaltak a Bob Geldof szervezte rendezvénysorozat deklarált céljával.

A philadelphiai koncert szimbolikus "sztárja" a szervezők szerint ugyanakkor az 1776 július 4-én Philadelphiában aláírt amerikai Függetlenségi Nyilatkozat egyik megmaradt másolata volt, különös tekintettel arra az utalásra, amely szerint az afrikaiak - akiket ma a szegénység, az éhség, a malária és az AIDS tizedel - egyenlők az amerikaiakkal. "Az Egyesült Államok arra az eszmére épül, hogy minden ember egyenlő. Épp ezért a nyilatkozatot újra és újra kell olvasnunk, hinnünk kell ebben, s ez segít"- fogalmazott a világhírű színész, Chris Tucker.

A londoni Hyde Parkban, az óriásrendezvény legnagyobb koncertjén óvatos becslések szerint is 300 ezer néző mérföldekre hangzó üdvrivalgása kísérte Sir Paul McCartney, Sir Elton John, a Pink Floyd, Robbie Williams, a U2, Madonna, Mariah Carey, a The Who, a Coldplay és sok más előadó számait.

A tervezettnél két órával tovább tartott, és hajnalba nyúlt a londoni koncert.

Geldof és szervezőtársai a szombati brit sajtóban nyílt levelet tettek közzé a skóciai G8-csúcs részvevőinek címezve. Ebben azt üzenték a Nyolcaknak: a világ ugyanúgy követeli a naponta 50 ezer ember halálát okozó szélsőséges nyomor "abszurd igazságtalanságának" megszüntetését, ahogy annak idején követelte a rabszolgaság felszámolását, a női választójogot, vagy az apartheid eltakarítását.

A szervezők szerint a rendkívüli koncertsorozat iránti hatalmas érdeklődést, egyben a szloidaritást jelezte, hogy több mint huszonhat millió írásos - e-mail és sms - üzenet érkezett az Afrika megsegítését célzó kampány támogatására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI/hvg.hu Világ

Megkezdődtek a Live 8 európai rendezvényei

Százezres tüntetés vezette fel Edinburgh-ben szombat délután minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő szegénységellenes demonstráció- és koncertsorozata európai rendezvényeit.

MTI Kult

Live8: segélykoncert öt világvárosban

Bob Geldof a világ eddigi legnagyobb, összehangolt koncertjét hirdette meg Londonban. Geldof szerint egy "felesleges" EU-tehénre az unió 848 euró fenntartási támogatást ad egy évben, miközben a harmadik világ egy-egy éhező gyermekére 55 eurócent segély jut.

MTI Világ

Tokióban már szól a Live 8

Kezdetét vette Tokióban minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő koncertsorozata, a Live 8, amelyen világsztárok igyekeznek felébreszteni a világ lelkiismeretét a fejlődő országok nyomora miatt.

Világ

Live 8 – ahol tud segít. Rajtunk is?

Amikor ezeket a sorokat írom, javában zajlik a nyolchelyszínes, monstre koncert, amelyet a rock and roll arisztokrácia rendez, hogy felhívja a fejlett világ figyelmét az egész földrészeket sújtó nyomorra, s hogy enyhítésére kikényszerítsen valamit a G8 tagországokból.

MTI/hvg.hu Kult

Az MTV közvetíti a szombati Live8 koncertet

A Magyar Televízió közvetíti a július 2-án az Afrika megsegítésére meghirdetett Live 8 jótékonysági koncertet. Szombat délután 3 órától – a kezdéstől – egészen hajnali kettőig láthatják a nézők a nemzetközi színpadokon történő eseményeket, felváltva a két csatornán.

Gergely Márton: Gázszerető

Gergely Márton: Gázszerető

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt