szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Világörökség Bizottsága a dél-afrikai Durbanben tartott, vasárnap befejeződött hétnapos ülésén 17 kulturális és hét természeti értéket vett fel a világörökség részeként védendők sorába. Az emberiség kulturális és természeti örökségének UNESCO-listája így immár 812 épületet, épületegyüttest, illetve természeti tájat tartalmaz, 137 országban. A világörökség részévé nyilvánította az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a mostari Öreghidat.

A Neretván átívelő középkori Öreghidat 1993-ban, a boszniai háborúban rombolták le, és a közelmúltban építették újjá. Az UNESCO most felvette a listára az Óvárosnak a híd közelében álló részét is. Ipari műemlékként, és rögtön a veszélyeztetett értékek sorában kerültek fel a listára a chilei Humberstone-i és Santa Laura-i salétromgyárak. Ezen a "vöröslistán" szerepel például a kölni dóm, és Jeruzsálem óvárosa is.

Az épített örökség részévé nyilvánította az ENSZ-szerv még többek között a balkáni ottomán építészet jellegzetes épületeit különlegesen épen és nagy számban megőrző Gjirokaster albán múzeumvárost, Makaó történelmi városmagját, a mai Libanon, Szíria, Izrael, illetve Kelet-Törökország területén lévő, bibliai időkből származó településmaradványokat, illetve az izraeli Negev-sivatagon az arab félsziget déli részéből a Földközi-tenger partvidékére vezető kétezer éves, úgynevezett Tömjén út mentén talált régészeti leleteket, a második világháború után újjáépült Le Havre francia kikötővárost, Kubában Cienfuegos történelmi városközpontját, valamint az 16. században épült, antwerpeni Plantin-Moretus nyomda és könyvkiadó épületeit.
 
A természeti értékek sorában a listát gazdagítja mostantól egyebek mellett az egyiptomi Vádi-al-Hitan (Bálna-völgy) - egy már kihalt bálnaféle fosszilis maradványainak lelőhelye -, Japánban a Hokkaido szigetétől észak-keletre lévő Siretoko-félsziget különleges, tengeri és szárazföldi ökoszisztémája, a magashegyi növényvilág teljességét, és számos veszélyeztetett állatfajt magába foglaló, indiai Virágok Völgye nemzeti Park, illetve  Mexikóban a Kaliforniai-öböl védett szigetei és területei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Pénteken avatják fel az újjáépült mostari Öreghidat

Pénteken avatják fel Mostarban a hétévi munkával újjáépített Öreghidat, amely az 1992-95 közötti bosnyák-horvát polgárháborúban dőlt romba. A Neretva felett 20 méter magasban átívelő 400 éves remekművet 1993. november 9-én egy horvát harckocsi száz méteres távolságból lőtte bele a folyóba.