szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török nemzeti érzés megsértése címen vádat emeltek az ország legismertebb írója ellen, aki emiatt börtönbe is kerülhet - állítja az író kiadója.

Orhan Pamuk perének kezdetét december 16-ra tűzték ki. A vádpontot azok a kijelentések képezik, amelyeket az író az örmények és kurdok terhére elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban tett a közelmúltban. Pamukot e vádpont alapján akár háromévi szabadságvesztésre is ítélhetik.

"Harmincezer kurdot és egymillió örményt öltek meg ebben az országban, s rajtam kívül senki nem mer beszélni erről" - jelentette ki februárban egy svájci lapnak adott interjúban Pamuk. Áprilisban lemondta németországi felolvasó körútját, mert a fenti kijelentése nyomán halálos fenyegetéseket kapott török nacionalistáktól.

A török író, aki A fehér kastély és a Hó című regényeivel vált híressé, október 23-án veheti át Frankfurtban a német könyvszakma békedíját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!