szerző:
MTI

Halmazati büntetésként hét év börtönre ítélte a londoni felsőbíróság kedden az aznap bűnösnek kimondott Abu Hamza el-Maszrit, a londoni iszlám közösség legradikálisabb imámját, aki prédikációiban nyíltan keresztények és zsidók megölésére buzdította gyülekezetét.

A 48 éves, egyiptomi születésű Abu Hamzát - eredeti nevén Musztafa Kamal Musztafát -, aki házassága révén jutott azóta visszavont brit állampolgárságához, az esküdtszék az ítélet kihirdetése előtt nem sokkal bűnösnek nyilvánította az ügyészség által megfogalmazott 15 vádpont közül 11-ben, köztük gyilkosságra történő felbujtásban és faji gyűlölet szításában. Az esküdtek, négyheti per után, négy napig mérlegelték a per során felvonultatott bizonyítékokat.

Célpontjai: Big Ben, Eiffel-torony, Szabadságszobor

Ami a szívén...
© AP
Hamza londoni otthonában háromezer audió- és hatszáz videokazettát talált a rendőrség. A vád ezekből húsz órányit mutatott be bizonyítékként. Ezeken hallható volt egyebek mellett, amint Hamza felszólítja híveit: ha szükséges, "konyhakéssel vagy akár patkányméreggel" is irtsák a hitetleneket, és általában is "karddal terjesszék" az iszlámot. Prédikációin elhangzott az is, hogy Hitler a zsidók megérdemelt "isteni büntetése" volt, "árulásuk" miatt.

Hamza lakásán találtak egy jegyzetfüzetet is, amelyben terrorista célpontként volt megjelölve a Big Ben, a londoni parlament híres óratornya, valamit a párizsi Eiffel-torony és a New York-i Szabadságszobor is.

A félszemű és félkezű - hiányzó keze helyén egy hatalmas kampóban végződő művégtagot viselő - Hamzát 2004 májusában vették őrizetbe a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának ügynökei.

Örült a Columbia űrrepülőgép katasztrófájának

A brit állampolgárságától már őrizetbe vétele előtt megfosztott imám - akit a brit bulvársajtó jellegzetes műkezéről csak "Kampókéznek" (Hook) nevez - az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének vallási elöljárója volt, de gyújtó hatású prédikációi miatt a mecsetet fenntartó iszlám alapítvány már három éve eltávolította. Hamza ezután őrizetbe vételéig a mecset előtt, a szabad ég alatt tartotta prédikációit a mellette kitartó hívőknek, nem kifogásolva, hogy szónoklatait a rendőrség filmre rögzíti.

Az eltávolításáról szóló végső döntést a helyi iszlám vezetőség azután hozta meg, hogy Abu Hamza nyíltan örömét fejezte ki az amerikai Columbia űrrepülőgép három évvel ezelőtti katasztrófája miatt. Az imám a szerencsétlenség után kijelentette: a Columbia személyzetét Allah sújtotta halálbüntetéssel, mert a fedélzeten "amerikaiak, valamint egy hindu és egy zsidó volt", és "pont ez az a hármas", amelyik a legnagyobb veszélyt jelenti az igaz hitre.

Turisták megöléséhez is köze volt?

A Finsbury Park-i mecset akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2003 februárjában a Scotland Yard különleges egységei megrohamozták a létesítményt, és különféle fegyverek és bénítógáz-palackok mellett meg nem erősített hírek szerint tömegpusztító fegyverek hatása elleni védőruházatokat is találtak ott.

A mecset közösségének tagja volt egykor több öngyilkos merénylőjelölt is, köztük az azóta életfogytiglani börtönre ítélt Richard Reid, aki 2001 decemberében a cipőjébe rejtett robbanóanyaggal próbált elpusztítani egy Párizsból Amerikába tartó repülőgépet, és Zacarias Moussaoui, aki az amerikai szövetségi rendőrség (FBI) szerint a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat huszadik részvevője lett volna, ha előbb őrizetbe nem veszik.

Hamza kiadatását az Egyesült Államok is kéri, azzal a váddal, hogy az imámnak köze volt 14 nyugati, köztük több amerikai turista Jemenben történt elrablásához 1998-ban; a turisták közül négyet megöltek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Uszításért utasítottak ki egy imámot Németországból

Uszításért kiutasították Németországból Yakup T. muzulmán imámot. Az 1971 óta Németországban élő török férfi Berlin Kreuzberg kerületének egyik imaházában és másutt terrorista bűncselekményeket dicsőített, zavarta a társadalmi békét, a németek és a külföldiek, a különböző etnikumok és vallások békés egymás mellett élését - állapította meg a berlini felső közigazgatási bíróság, miután elutasította az alsóbb fokon hozott ítélet miatt fellebbező Yakup T. keresetét.

MTI Világ

Felügyelnék az imámokat a brit muzulmánok

A szélsőséges nézetek terjesztése elleni küzdelem jegyében nagy-britanniai muzulmán vezetők szorgalmazták egy olyan testület felállítását, amely a brit földön működő mecsetek és imámok tevékenységét felügyelné.

MTI Világ

Radikális imámot utasítanak ki Hollandiából

Őrizetbe vették és átadták szerdán a holland bevándorlási illetékeseknek a hollandiai Eindhoven egyik mecsetjének imámját, akire kiutasítás vár - jelentette az ANP holland hírügynökség.

eurohirek.hu Világ

Négy imámot toloncoltak ki Hollandiából

Szent háborúra buzdító magatartásuk miatt négy iszlám vallási vezetőt kiutasítottak Hollandiából. A titkosszolgálat jelentésére támaszkodó döntés sokkolta a muzulmán közösséget.

eurohirek.hu Világ

Állami imámok, költségvetési pénzből

A belga állam 245 imám bérének fedezését támogatja 2005-ben. A szövetségi parlament döntése a mohamedán vallás elleni diszkriminatív bánásmódot kívánja megszüntetni.

MTI Világ

Béke-világkongresszust tartottak a rabbik és az imámok

Muzulmán és a zsidó vallási vezetők tartottak béke-világkongresszust a héten Brüsszelben: a csütörtökön befejeződött, négynapos rendezvénynek az volt a célja, hogy segítse a zsidók és a muzulmánok közötti párbeszédet.

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"