szerző:
MTI

Jelentős érdeklődés mellett vetítették le kedd este az Európai Parlamentben a Made in Romania, A csángó diaszpóra gyermekei Romániában című filmet. A bemutató után rendezett vitában román EP-megfigyelők a kérdés politizálása miatt bírálatokat intéztek a szervezőkhöz.

A filmvetítést Schöpflin György (Fidesz-MPSZ) magyar képviselő kezdeményezte, jelen volt Vitézy Zsófia rendező is. A Ziua című bukaresti lap a múlt héten már előre bírálta a rendezvényt, azt állítva, hogy „ezekben a napokban a magyar lobbi támadást intéz Bukarest ellen, ezúttal a csángó-kérdésben".

Román megfigyelők egyik csoportja a vetítés miatti tiltakozásul levelet írt Hans-Gert Pötteringnek, az EP-bemutató házigazdájának számító néppárti frakció vezetőjének.

Schöpflin György bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy a kérdésről az Európa Tanács is külön ajánlást fogadott el, emellett a vetítés célja nem az volt, hogy vitát kezdjenek a csángók helyzetéről. Vitézy Zsófia ugyancsak arról biztosította a hallgatóságot, hogy a film készítői nem kívántak konfliktust okozni, csupán bemutatni a csángó gyerekek egy csoportjának életét.

A vetítést követően tartott eszmecserében elhangzottak szerint az EP-ben ténykedő román megfigyelők közül többen politikai üzenetet véltek felfedezni a filmben, illetve a meghívóhoz csatolt térképben és tájékoztatóban. Utóbbinak különösen – a csángókat bemutató részben szereplő – azon mondatát kifogásolva, hogy „aki anyanyelvét használja, megszégyenítésben, büntetésben részesülhet". Akadt olyan román felszólaló is, aki a provokáció szót említette, mások a román nacionalisták esetleges negatív reakciójára figyelmeztettek.

Schöpflin György egyebek között azzal válaszolt, hogy a film nem sértett senkit, továbbá „nem használunk gyermekeket politikai célokra". Vitézy Zsófia hangsúlyozta, hogy a film 80 százalékát pusztinai általános iskolás gyermekek készítették. A meghívóhoz csatolt tájékoztató szerint a film célja az volt, hogy „a lehető legőszintébb képet mutassuk Pusztináról, a magyar oktatásról és a csángó életről". A diákok nem törődnek a régi beidegződésekkel, nem akarnak mást, csupán boldogan élni szülőfalujukban, felszabadultan nevetni, bátran álmodozni, mint a világon minden gyerek – áll az ismertetőben.

A magyar képviselő arról is biztosította a méltatlankodókat, hogy a kisebbségi politika alakítása román ügy, míg a rendező asszony utalt arra, hogy a filmből is kiderült, a szereplők, a csángók szeretik Romániát. A román felszólalók kiemelték, hogy az országban bátorítják a kulturális hagyományok megőrzését és továbbvitelét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Tüntetések négy erdélyi városban a Bolyai Egyetemért

A Bolyai Egyetem újraindítását, a Sapientia állami támogatását, valamint a romániai magyar iskolásokat sújtó kisebbségellenes állapotok megszüntetését követelték hétfőn este négy erdélyi városban rendezett tüntetések résztvevői.

Világ

Autópálya: az erdélyieket bünteti Bukarest?

Feszült a viszony az RMDSZ és román koalíciós partnerei között. A vitáknak két fő oka van: az észak-erdélyi autópálya, illetve az Erdélyt egyre látványosabban elkerülő infrastrukturális fejlesztések - írja mai számában a Népszabadság.

MTI Kult

Minisztériumi díjat utasított vissza az erdélyi néprajztudós

Visszautasította a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) által adományozott Csángó-díjat a neves néprajztudós, Kallós Zoltán, azzal indokolva döntését, hogy Magyarországon nincs meg a megfelelő akarat a romániai szorványmagyar közösségek művelődési-oktatási rendszerének támogatására.

Társadalom

Patthelyzetben az erdélyi magyar tévé

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség két politikusának közbenjárására a magyar kormány hiába járult hozzá az Erdélyi Magyar Televízióra korábban megítélt 300 millió forint átcímkézéséhez, a pénzzel rendelkező romániai kuratórium végül megtorpedózta az összeg szétosztását.

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak

Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Oligarchák és maffiózok új szolgálati járműve lehet ez a gigantikus fekete terepjáró

Oligarchák és maffiózok új szolgálati járműve lehet ez a gigantikus fekete terepjáró