szerző:
MTI

Nagy vihart kavart lengyel katolikus körökben, hogy egy popmagazin Madonnát, a neves popsztárt a czestochowai Szűzanya képmásába montírozva jelentette meg címlapján.

A három évi szünet után ismét megjelent lengyel Machina című popmagazin a czestochowai Szűzanya fényképén Mária arca helyébe Madonnának, a gyermek Jézuséra pedig az énekesnő gyermekének arcát illesztette. 

"Megdöbbent bennünket, hogy a Csodatévő Istenanya képmását ismét megszentségtelenítő módon reklám- és kereskedelmi célokra használják fel" - közölték a czestochowai Jasna Gora kolostor pálos szerzetesei, ahol a szentképet őrzik. 

"A szentkép a kereszttel és a Bibliával együtt a hit fő jelképe" - áll a kolostor internetes honlapján közzétett közleményben. 

"A mostani események rámutatnak, hová vezethetnek a képekkel és a vallásos jelképekkel való visszaélések" - tették hozzá a czestochowai szerzetesek, a Mohamed prófétáról készült karikatúrák által a muzulmán világban kiváltott tiltakozásokra utalva.

Piotr Metz, a Machina igazgatója meglepetését fejezte ki a reagálások miatt. Az igazgató nyilatkoztában hangsúlyozta, hogy lapja nem kívánt vallási érzelmeket megsérteni, csak be akarta mutatni azt a kultuszt, amelyben egyes ikonként imádott sztárok részesülnek. 

Néhány évvel korábban szintén heves tiltakozást váltott ki a kilencven százalékban katolikusok lakta Lengyelország hívői köreiben, amikor egy lengyel hetilap gázálarccal közölte le a czestochowai Istenanya képét, így kívánva felhívni a figyelmet a dél-lengyelországi városban uralkodó légszennyezettségre. 

A lengyelek által csodatévőként tisztelt czestochowai Fekete Madonna képe előtt a néhai II. János Pál pápa is többször imádkozott.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Vallásháború

A 25 évvel ezelőtti iráni iszlám forradalom szinte megrengette a világot, mára azonban a síita mullahok rendszere valamelyest megszelídült. Ám az továbbra sem dőlt el, hogy a konzervatívok vagy a reformerek kerülnek-e ki győztesen a hatalmi harcból, és van-e jövője a politikai iszlámnak Iránban.

MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

MTI Világ

Mohamed-gúnyrajzok: mea culpa sokadszor

Bocsánatot kért a muzulmánoktól a Mohamed prófétáról készült gúnyrajzok publikálásáért a Jyllands-Posten című dán napilap abban a levélben, amelyet az algíri dán nagykövetség útján juttatott el csütörtökön az algériai sajtóhoz.

MTI Világ

Negyedmillióan tüntettek a Mohamed-gúnyrajzok ellen

Az európai lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozássá fajult egy több mint 250 ezer fő részvételével megtartott síita ünnep a libanoni főváros déli részén, amely az Irán-barát síita lázadószervezet, a Hezbollah egyik hátországa.

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt