szerző:
MTI

Megjelentette az első zsidóellenes gúnyrajzot egy iráni internetes oldal, mely a Hamsahri című teheráni napilappal együtt nemzetközi karikatúrapályázatot hirdetett, egyebek között a holokauszt témájában.

A "Hol vannak a nyugati véleményszabadság határai?" című pályázat hétfőn indul. A pályázók - az eredeti elképzeléstől eltérően - nemcsak a holokauszttal foglalkozhatnak, hanem más témákkal, köztük "az Egyesült Államok és Izrael által elkövetett bűnökkel" is. A muzulmánok vallási meggyőződését mélyen sértő Mohamed-karikatúrák nyomán a legnagyobb példányszámú iráni lap most arra akar választ kapni, hogy meddig terjednek a szabad véleménynyilvánítás határai Nyugaton.

A Karikatúra Háza című iráni internetes oldalon (www.irancartoon.ir) megjelenő gúnyrajzokat később önálló kötetben is megjelentetik. A pályázatok beküldésének határideje május 5-e. A győztesek közelebbről nem részletezett díjakat fognak kapni. A Hamsahri a múlt héten egy 120 euró értékű aranyérmet ígért.

A hétfőn megjelent első karikatúrát Michael Leunig küldte Melbourne-ből, Ausztráliából. A karikatúra két darabból áll: az első "Auschwitz 1942" című rajzon egy Dávid-csillagot és egy batyút hordozó zsidó látható, amint belép a koncentrációs tábor "A munka szabaddá tesz" feliratú kapuján. A második, "Izrael 2002" című rajzon ugyanő egy puskával a kezében egy kapu felé tart, amely egy harcmezőre emlékeztető térre nyílik. A felirat a következő: "A háború elhozza a békét".

A Hamsahri Teherán tulajdonában van, és két évig a jelenlegi iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád irányította, amikor az iráni főváros polgármestere volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Puytin: provokáció a Mohamed-karikatúra

Az orosz elnök provokációnak minősítette a Mohamed-karikatúrákat, sajnálatát fejezve ki amiatt, ami most a vallási szembenállás talaján történik a világon.

MTI Világ

Irán karikatúra-pályázatot indít a holokausztról

A holokausztról szóló karikatúrapályázat indítását jelentette be hétfői számában a legjelentősebb iráni újság, a konzervatív Hamsahri, válaszul a Mohamed-képek közlésére európai lapokban, ami haragra gyújtotta az arab és muzulmán világot.

15 megyére adtak ki figyelmeztetést a viharos szél miatt

15 megyére adtak ki figyelmeztetést a viharos szél miatt

Mosógép gyulladt ki Szigetszentmiklóson

Mosógép gyulladt ki Szigetszentmiklóson

Színházba, cirkuszba, koncertre vinné a gyerekeket a kormány

Színházba, cirkuszba, koncertre vinné a gyerekeket a kormány

Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

10-ből 4 ember elveszti a munkáját 15 éven belül – állítja egy nem kispályás szakértő

10-ből 4 ember elveszti a munkáját 15 éven belül – állítja egy nem kispályás szakértő

Decemberben engedték ki a börtönből a gdanski főpolgármester késelőjét

Decemberben engedték ki a börtönből a gdanski főpolgármester késelőjét