szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Al Gore volt amerikai alelnöknek és a klímaváltozás ügyében az ENSZ-szel konzultáló szakértőcsoportnak ítélte oda az idei Nobel-békedíjat a norvég parlament által kinevezett, független békedíj-bizottság.

A kitüntetéssel a bizottság azokat az erőfeszítéseiket ismerte el, amelyeket az emberiség okozta éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek terjesztésére, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések alapjainak lefektetésére tettek.

Al Gore volt amerikai alelnök filmje, a klímaváltozásról szóló Kellemetlen igazság idén a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat is elnyerte.

A 2000. évi amerikai elnökválasztás vesztes demokrata párti jelöltje, a most 59 éves Al Gore egyebek közt a Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth) című, kétszeres Oscar-díjas dokumentumfilmjével és a témában tartott előadásaival járult hozzá a klímaváltozás kérdéseinek a nagy nyilvánosság elé tárásához.

"Szilárd elkötelezettsége, amely politikai tevékenységben, előadásokban, filmekben és könyvekben tükröződik, erőt adott az éghajlatváltozás elleni harcnak. Valószínűleg ő az a személyiség, aki egyénileg a legtöbbet tette azért, hogy világszerte nagyobb megértés alakuljon ki a szükséges intézkedések ügyében" - áll a bizottság indoklásában Al Gore személyére vonatkozóan. A dokumentum szerint Gore "hosszú ideje a világ egyik vezető környezetvédő politikusa", aki már egy korábbi szakaszban is tudatában volt azoknak a klimatikus kihívásoknak, amelyekkel a világnak szembe kell néznie.
 
Az IPCC tevékenységét méltatva a testület felidézte a bizottság elmúlt két évtizedben kiadott tudományos jelentéseit, amelyek "egyre jobban alátámasztott konszenzust alakítottak ki az emberi tevékenységek és a globális felmelegedés közötti összefüggés kérdésében". A bizottság irányításával 130 ország két és fél ezer szakértője működött együtt, "hogy nagyobb bizonyosságra tegyen szert a felmelegedés mértékére vonatkozóan".
 
Az indoklás szerint éppen a világszervezet Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának köszönhető, hogy a globális felmelegedés tényét egyre inkább elismerik. Az 1980-as években "még csupán egy érdekes feltételezés volt, s az 1990-es évekre már szilárdabb bizonyítékok is alátámasztották. Az elmúlt néhány évben pedig az összefüggések még világosabbakká, a következmények még nyilvánvalóbbakká váltak."
 
Az 1988-ban létrehozott IPCC idén is több olyan jelentést adott ki, amely az emberi tevékenységet okolja az éghajlatváltozásokért, köztük az egyre gyakoribb hőhullámokért és árvizekért.
 
Mára a klímaváltozás a globális problémák listájának élére került, tárgyalások folynak az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátását korlátozó 1997-es kiotói jegyzőkönyv újabb megállapodással való felváltása érdekében, s az északi-sarki jégtakaró gyorsuló felolvadása miatt aggódó Észak-Európa tudósai az idei évet Nemzetközi Sarki Évnek nyilvánították. Így Gore és az IPCC idei kitüntetése a nemzetközi közösséghez intézett nyilvánvaló üzenet néhány héttel az indonéziai Baliban december közepén tartandó nemzetközi klímaváltozási konferencia előtt.
 
A Nobel-békedíj Bizottság 181 jelölt közül választotta ki az idei kitüntetetteket. A díjjal 10 millió svéd korona (közel 1,1 millió euró) pénzjutalom jár.
 
Tavaly a díjat megosztva a bangladesi Muhammed Junusz közgazdász és az általa vezetett mikrohitelező Grameen Bank kapta. A békedíj az egyetlen, amelyet nem a svéd alapító, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban adnak át. Ennek magyarázata, hogy az alapító halálakor a két mai ország még egy államot alkotott, s Nobel végrendeletében úgy rendelkezett, hogy a Nobel-békedíjat norvég bizottság ítélje oda; a hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat odaítélő bizottság a norvég parlament, a storting által kinevezett öt tagból áll, de függetlenül tevékenykedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kontúr

Al Gore: alelnökből környezetvédelmi hittérítő

Washingtonban és New Jerseyben személyesen köszöntötte az egybegyűlteket, a londoni közönséghez videón keresztül szólt, Tokióban pedig hologram képében jelent meg a szombati, maratoni hosszúságú Live Earth koncertsorozaton Al Gore volt amerikai alelnök. A nagy ovációval fogadott főszervező a környezetvédelmi üzenetekkel tűzdelt zenei műsort a helyszínen, a tévéképernyők előtt, illetve az interneten követő mintegy 2 milliárd ember figyelmét a globális felmelegedés veszélyére próbálta felhívni. A hat és fél éve még bukott amerikai politikus mostanra a környezetvédelem első számú nemzetközi apostolává vált, előadásai világszerte telt házat vonzanak.

MTI Világ

Reklámcégekkel dolgozik Al Gore zöld megakampányában

A Föld felmelegedésének következményeire a nemzetközi politika figyelmét felhívó és azonnali cselekvést szorgalmazó Gore szervezete, a Klímavédelmi Szövetség hétfőn közölte: az autógyártók, az olajcégek és egyéb ellenzők részéről várható ellenállás dacára "3-5 évig tartó történelmi kampányt" kezd.

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

A driftelés is tölti majd az AMG Mercedesek akkumulátorait

A driftelés is tölti majd az AMG Mercedesek akkumulátorait

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os