szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Koszovó a mai naptól büszke, független és szabad" - jelentette ki Hashim Thaci koszovói miniszterelnök vasárnap a pristinai parlament rendkívüli ülésén. Szerbia szerint egyoldalú volt a függetlenség kikiáltása, szakértők úgy vélik, Koszovó csak középtávon állhat meg a saját lábán.

Utcai harcok Belgrádban
Koszovó függetlenségét ellenző fiatalok lepték el vasárnap este Belgrád utcáit. Támadás alá vették az amerikai és a szlovén nagykövetséget, illetve gyorséttermeket. Videó a B92 jóvoltából.
Koszovó mostantól "független, szuverén és demokratikus állam" - mondta Jakup Krasniqi házelnök, miután a törvényhozás 109 képviselője ellenszavazat nélkül elfogadta a függetlenségi nyilatkozatot. Bejelentését tapsvihar fogadta a pristinai törvényhozásban. A szerb kisebbség 11 fős frakciója távol maradt a voksolástól.  Fatmir Sejdiu elnök, Hashim Thaci miniszterelnök és Krasniqi házelnök ezután aláírták a pergamenre írt függetlenségi nyilatkozatot. A parlamenti dokumentum szerint a cél a Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő által javasolt, korlátozott önálló államiság megteremtése az Európai Unió (EU) felügyelete alatt.

A dokumentumtervezetet előzőleg Hashim Thaci miniszterelnök ismertette a pristinai parlamentben. A képviselők állva hallgatták és ütemes tapssal fogadták szavait. "Soha nem szűntünk meg hinni abban az álomban, hogy egy napon a világ szabad nemzeteinek sorába kerülünk, és a mai napon megtesszük ezt" - mondta bevezetőjében. "Mi, népünk demokratikusan választott vezetői ezen a nyilatkozaton keresztül független és szuverén államnak nyilvánítjuk Koszovót... Ez a nyilatkozat népünk akaratát tükrözi" - idézte a dokumentumot Thaci. Ígéretet tett arra, hogy az új állam demokratikus, többnemzetiségű lesz, meg fogja őrizni kulturális sokszínűségét és messzemenő védelmet nyújt a szerb kisebbségnek, de szerbül hozzátette: "Belgrád soha többet nem fogja Koszovót irányítani". 

Beszédében üdvözölte az EU-missziót, amely segíti Koszovó demokratikus fejlődését és tervei megvalósítását. Leszögezte, hogy az új állam együtt fog működni az ENSZ-szel és az EU-val. Közölte, hogy Koszovó teljes EU-tagságra törekszik, és a NATO-hoz címezve szavait maradásra szólította fel a 17 ezer fős nemzetközi KFOR-erőt.
"Fejet hajtunk azok előtt, akik életüket áldozták a függetlenségért" - tette hozzá megemlékezve arról, hogy a terület elszakadásáért harcoló Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) és a szerb erők közötti összecsapásokban 10 ezer ember vesztette életét 1998-ban és 1999-ben. A függetlenség kikiáltása után a koszovói főváros, Pristina utcáin népünnepély kezdődött: az ujjongó koszovóiak levegőbe leadott lövésekkel, albán zászlókat lengetve és autódudákkal tülkölve fogadták a világ legújabb államának megszületését.

© AP
Belgrád ugynakkor elítélte Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását, röviddel azután, hogy a pristinai parlament vasárnapi rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította Koszovó függetlenségét Szerbiától. Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök a pristinai függetlenségi nyilatkozat elhangzása után alig pár perccel mondott televíziós beszédében "talmi államnak" nevezte Koszovót. Koszovót az Egyesült Államok hozta létre - mondta - , "készen arra, hogy saját katonai érdekei védelmében megsértse a nemzetközi rendet".
   
"Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét" - szögezte le Borisz Tadics szerb elnök egy közleményben. "Szerbia minden békés, diplomáciai és jogi eszközt igénybe vett és igénybe fog venni annak érdekében, hogy elérje a koszovói intézmények ezen aktusának semmissé nyilvánítását" - fogalmazott. A pristinai függetlenségi nyilatkozat "szembehelyezkedik a nemzetközi jog alapelveivel" - mondta, és felhívta a Koszovóban jelenlévő nemzetközi intézményeket, hogy "azonnal nyilvánítsák semmisnek" a szóban forgó parlamenti határozatot. A szerb parlament nemrégiben elfogadott egy akciótervet, felkészülve arra, hogy az 1990 óta nemzetközi igazgatás alatt álló albán többségű tartománya a pristinai vezetők előzetes bejelentéseinek megfelelően kinyilvánítja függetlenségét Belgrádtól. A terv részletei titkosak, azt azonban tudni lehet róla, hogy kizár minden katonai megoldást.

Szkeptikus szakértők (Oldaltörés)

Szakértők szerint csak középtávon állhat majd meg a lábán a függetlenségét vasárnap kikiáltó Koszovó; az új állam politikailag, gazdaságilag és rendészetileg is nemzetközi segítségre szorul majd a következő években. Szilágyi Imre, a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa és Juhász József, az ELTE Kelet-Európa Története Tanszék docense egyetértett abban, hogy a következő években politikailag, gazdaságilag és rendészetileg is nemzetközi segítségre lesz szüksége Koszovónak. Szilágyi Imre kiemelte: habár Koszovó vasárnap kikiáltotta függetlenségét, ezzel a gyakorlatban még nem jön létre önálló állam, a továbbiakban is protektorátus marad, ahogy eddig is volt 1999 óta. Formálisan tehát önálló állam lesz, amelynek területén idegen csapatok állomásoznak majd - tette hozzá. 

Az államépítés folyamata csak nemzetközi segítséggel működhet. Koszovónak segítségre van szüksége a közigazgatás és a rendészet megszervezésében. A gazdaságot is csak nemzetközi közreműködéssel lehet talpra állítani, ehhez pénzre és ismeretátadásra is szükség van - húzta alá a szakember. Juhász József szerint is a teljes függetlenség hosszú folyamat, mely 2010 előtt biztosan nem fejeződik be.

Nagyon sok kétség fogalmazódik meg, hogy életképes lesz-e az új állam, de semmivel sincs kevesebb esélye arra, hogy működőképes legyen, mint a régió többi országának. Koszovó nagyon fejletlen terület, szétzilálódott gazdasággal és társadalommal, átszőve a feketegazdaság szálaival. Ha az államnak működőképes, átlátható gazdasági és közigazgatási rendszert sikerül létrehoznia, akkor be tud majd illeszkedni az önálló államok rendszerébe - mutatott rá.

A két szakember kiemelte: több dolog miatt döntött a koszovói vezetés a február 17-i függetlenségi nyilatkozat mellett. Egyrészt mindenképpen vasárnap szerették volna bejelenti az elszakadást, másrészt az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn üléseznek Brüsszelben, így lehetőség lesz arra, hogy az unió minél előbb reagálhasson. Emellett a koszovóiaknak meg kellett várniuk a szerbiai elnökválasztást is, hogy ne rontsák a nyugatbarát Borisz Tadics esélyeit a függetlenség kikiáltásával - tették hozzá.

© AP
Szilágyi Imre és Juhász József kiemelte: az albán vezetésnek az a szándéka, hogy a lehető legszélesebb jogokat biztosítsák a koszovói szerbeknek, az Ahtisaari-tervnek megfelelően. Az azonban más kérdés, hogy mi valósul meg mindebből a mindennapi életben - húzták alá. Ugyanakkor egyik szakember sem számít komoly menekülthullámra, nem valószínű, hogy a szerbek tömegével hagyják majd el Koszovót.
   
Juhász József kiemelte: aki akart, az már korábban elhagyta a tartományt. Ha lesz is vándorlás, annak jelentős része Koszovón belül történik majd meg: a szórványtelepüléseken élők az északi szerb tömbbe költözhetnek. Csak néhány tízezren menekülhetnek át Szerbiába, és csak töredékük érheti el a Vajdaságot - tette hozzá.
Szilágyi Imre elmondta: a szerb vezetők arra szólítják fel a koszovói szerbeket, hogy maradjanak a szülőföldjükön, hiszen ha ők elhagyják Koszovót, akkor a szerbek jövőbeli területi igényei még kevésbé lennének megalapozottak.

A két szakember kiemelte: nem kell arra számítani, hogy a vajdasági magyarok a koszovói események következményeként Magyarországra menekülnének. Szilágyi szerint a függetlenség kikiáltása után is nagyon sok a kérdés és ellentmondás Koszovó jövőjével kapcsolatban. Nem ismert például a határ pontos vonala, a törvények meghozásának menete, és a szerb ellenlépéseket sem lehet még tisztán látni.

Az új országot várhatóan a legtöbb uniós tagállam napokon belül elismeri, de vélhetőleg kivétel lesz ez alól Ciprus, Románia, Szlovákia és Spanyolország. Magyarország az első nagy csoportba tartozhat - tették hozzá. Hashim Thaci koszovói miniszterelnök vasárnap a pristinai parlament rendkívüli ülésén bejelentette: "Koszovó a mai naptól büszke, független és szabad".  A kormányfő beszédében a kulturális sokszínűség megőrzését ígérte, és üdvözölte az EU-missziót, amely segíti Koszovó demokratikus fejlődését és tervei megvalósítását.

 

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Világ

Samardzic: a szerb állam Koszovóban marad

A szerb állam Koszovóban marad, hogy lehetővé tegye a normális életet a szerb és a Szerbiához lojális polgároknak - jelentette ki vasárnap a Kosovska Mitrovicában tartózkodó Slobodan Samardzic, a koszovói ügyekért felelős szerb miniszter.

Hogyan kerékpározzunk járvány idején?

Hogyan kerékpározzunk járvány idején?

Ma 50 éves Miles Davis korszakalkotó lemeze

Ma 50 éves Miles Davis korszakalkotó lemeze

Az ország harmadában szinte nem épül új lakás

Az ország harmadában szinte nem épül új lakás