szerző:
MTI

Aldo Moro egykori olasz miniszterelnök, kereszténydemokrata pártelnök gyilkosai a tragikus események után 30 évvel már szinte valamennyien kiszabadultak a börtönből, többé-kevésbé sikerült visszailleszkedniük az olasz társadalomba, de többségük soha nem bánta meg, hogy részese volt annak a drámának, amely sokkolta Itáliát.

Aldo Moro fogságban
A Vörös Brigádok mintegy húsz fős kommandójának tagjait, akik elrabolták, majd 1978. május 9-én meggyilkolták Morót, évekkel később szinte mind letartóztatták, hála a "bűnbánók" tanúvallomásainak, akiknek a büntetését egy 1982-es törvény alapján jelentősen mérsékelték. "A Vörös Brigádok mozgalma belehalt Moro halálába, mert teljesen lejáratta magát vele. Ezen kívül a bűnbánókról hozott törvény is felgyorsította végét" - vélekedik Pierre Milza francia történész.

Mario Morettit, aki a Vörös Brigádok vezetője volt Moro elrablása idején, három évvel később fogták el egy bűnbánó információi alapján. Hatszoros életfogytiglanra ítélték, majd 1997-től, 16 évi börtön után egyfajta "fél-szabadságot" élvezett. Moretti 32 évesen a kereszténydemokrata párt elnökének egyik "börtönőre" volt, és egyben "perének" vádlója Moro 55 napos fogsága idején. Ő soha nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal. 1993-ban, a sajtónak tett egyetlen nyilatkozatában azt állította, hogy ő volt Moro halálos ítéletének végrehajtója.

Szintén soha nem vált bűnbánóvá Moretti jobbkeze, Prospero Gallinari, akit Moro elrablásáért és öt testőrének meggyilkolásáért ítéltek életfogytiglanra. Az ő büntetését egészségügyi okokból mérsékelték. Élettársát, az események idején 23 éves Annalaura Braghettit, aki a társtulajdonosa volt annak a lakásnak, ahol Morót fogva tartották, 1980-ban tartóztatták le. Ugyancsak életfogytiglanra ítélték, 2002-ben feltételesen szabadlábra helyezték, jelenleg egy, az elítéltek megsegítését célzó szervezetnél dolgozik. Húsz évvel a gyilkosság után könyvet jelentetett meg A fogoly címmel, amelyben Braghetti leírja: mélyen megindították Aldo Moro levelei, bár a politikussal soha nem került közvetlen kapcsolatba. Egyúttal kétségeit hangoztatta a Vörös Brigádok akciójának megalapozottságát illetően.

Moro megtalált holtteste
© AP
Moro negyedik fogvatartóját, Germano Maccarit, akinek személyazonosságáról az olasz rendőrség 15 évig mit sem tudott, 1993-ban fogták el, szintén egy bűnbánó tanúskodása nyomán. Huszonhárom évre  ítélték, 2001-ben szívinfarktusban halt meg egy római börtönben. Halála előtt egy ismerősének állítólag bevallotta, hogy ő lőtte le Morót, ellentmondva ezzel Moretti változatának.

A kommandó további két tagja, Valerio Morucci és párja, Adriana Farranda, akik Moro fogsága idején közzétették leveleit, valamint a Vörös Brigádok közleményeit, nyilvánosan lemondtak a fegyveres harcról. Életfogytiglani börtönbüntetésüket szintén mérsékelték. Adriana Farranda ma fotósként dolgozik, míg Morucci több könyvet kiadott. Egyikben azt állítja, hogy szembefordult a Vörös Brigádok vezetőségével, mert ellenezte Moro kivégzését. 

A kommandó két tagja szabadon van és külföldön él: Alessandro Casimirri Nicaraguában tartózkodik, de a két ország között nincsen kiadatási egyezmény; Alvaro Lojacono Svájcban él, itt töltött le 17 évi börtönbüntetést egy olasz bíró megölése miatt, de svájci állampolgársága miatt őt sem lehet kiadni az olasz hatóságoknak.

A Vörös Brigádok történelmi vezetői már szintén szabadlábon vannak. Renato Curcio, az alapító, egykori 68-as trentói diákvezér egy kis könyvkiadót vezet, míg Alberto Franceschini szintén egy elítélteknek jogsegélyt nyújtó szervezetnél dolgozik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Bíróság elé áll az Új Vörös Brigádok 17 tagja

A szervezet vezetőjét és négy társát azzal vádolják, hogy 1999. májusában Rómában a nyílt utcán agyonlőtték Massimo D’Antonát, az ország egyik legnevesebb munkaügyi jogászát, szakszervezeti aktivistát, reformer baloldali politikust.

Világ

Vörös Brigádok: az eltűnés stratégiái

Amikor október végén egy rajtaütés-sorozatban több terroristagyanús személyt vettek őrizetbe Olaszországban, Giuseppe Pisanu belügyminiszter elégedetten jelentette be, hogy az újjáéledő Vörös Brigádok (Brigate Rosse) terrorszervezet "gyökereit elvágták". Vajon tényleg így történt?

MTI Világ

A Vörös Brigádok feltételezett tagjait fogták el

Letartóztatták Padovában a Vörös Brigádok terrorszervezet két feltételezett tagját, akiket felforgató szervezethez való tartozással és fegyveres összeesküvéssel vádolnak - közölte pénteken az olasz rendőrség.

Olyan telefon készült, amellyel nem lehet meztelen képet készíteni

Olyan telefon készült, amellyel nem lehet meztelen képet készíteni

Három kamion karambolja okoz dugót az M1-esen

Három kamion karambolja okoz dugót az M1-esen

Koronavírus: nem kell a kereskedőknek olyan cipő, ami Kínában készül

Koronavírus: nem kell a kereskedőknek olyan cipő, ami Kínában készül

Megváltozik a brit útlevél is

Megváltozik a brit útlevél is

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát és Horváth Lászlót

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát és Horváth Lászlót

WHO: fogy az idő a nemzetközi járvány megakadályozására

WHO: fogy az idő a nemzetközi járvány megakadályozására