szerző:
MTI

A román legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a perújrafelvételt Wass Albert ügyében – olvasható a kolozsvári Krónikában.

Az erdélyi napilap tudósítása szerint a két nappal ezelőtt született ítélet jogerős, vagyis a romániai igazságszolgáltatás továbbra is bűnösnek tekinti a néhai írót, akit háborús bűnösként 1946-ban ítéltek halálra távollétében. „Ismételten bebizonyosodott az Európai Unió által is jelzett tény, miszerint a romániai igazságszolgáltatás a politika befolyása alatt áll” – reagált a Krónika kérdésére Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd, aki a perújrafelvételt kérte.

Az ügyvéd volt az, aki Wass Albert író fia, Czegei Wass András megbízásából 2007 áprilisában azt kérte az igazságszolgáltatástól: tárgyalják újra a kolozsvári népbírósági pert. A korabeli vádak szerint Wass Albert és édesapja, Wass Endre bujtotta fel Cege katonai parancsnokát négy vasasszentgothárdi személy kivégzésére. A vád szerint ugyancsak Wass Albert utasította Csordás Gergely hadnagyot, az Omboztelkén beszállásolt honvédek vezetőjét tizenegy helyi román lakos agyonlövésére.

Kincses szerint azonban ezekhez az 1940. szeptember 23-i gyilkosságokhoz Wass Albertnek semmi köze nem volt. Állítását a román honvédelmi, illetve külügyi tárca levéltárából származó, eddig ismeretlen korabeli dokumentumokkal támasztotta alá.

A kérelmet alapfokon 2007. május 10-én elutasította a kolozsvári bíróság. A fellebbezést követően júniusban a kolozsvári ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és elrendelte a perújrafelvételi kérelem újratárgyalását. Az ügyészség újra megvizsgálta az iratokat, és úgy vélte: a frissen előkerült levéltári források semmi újjal nem szolgálnak, a Wass-iratcsomóban található bizonyítékok elegendők az író bűnösségének igazolására.

Ennek nyomán a kolozsvári ítélőtábla 2008. március 10-én elutasította a perújrafelvételi kérelmet, Kincses újabb fellebbezését követően pedig kedden mondta ki a végső szót a legfelsőbb bíróság.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Kult

Kitiltottak egy Wass Albert művet a vásárhelyi művházból

Kitiltották a Wass Albert regényéből készült színpadi előadást a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Ifjúsági Házból. Az intézmény igazgatója az írót háborús bűnössé nyilvánító 1946-os ítéletre hivatkozva nem merte befogadni a ház falai közé az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) által szervezett programot.

MTI Itthon

Megrongálták Wass Albert mellszobrát

Vörös festékkel öntötték le Wass Albert erdélyi író mellszobrát az V. kerületi Hazatérés templomának bejáratánál – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap délelőtt.

MTI/hvg.hu Kult

Irodalmárok tiltakoznak a debreceni Wass-szobor ellen

Országossá, sőt több határon túli magyar értelmiségi csatlakozásával immár nemzetközivé terebélyesedett a tervezett debreceni Wass Albert-szobor felállítása elleni tiltakozás. A város polgármesteréhez írt, interneten körözött levelet már több mint száz értelmiségi írta alá.

Hét nap

Vitatott Wass-szobor

A debreceni közgyűlés hozzájárult, hogy egy civil szervezet, a Polgári Casino Egyesület szobrot állítson Wass Albert...

MTI Világ

Újabb elutasítás Wass Albert perújrafelvételi kérelmére

Elutasította egy román bíróság a háborús bűnösként halálra ítélt Wass Albert író ügyében benyújtott perújrafelvételi kérelmet - közölte hétfőn a Kolozs megyei ítélőtábla szóvivője. A döntés kézhezvételétől számított tíz napon belül lehet fellebbezni a legfelsőbb bíróságon.

MTI Kult

Wass Albert magyar állampolgárként halt meg

Wass Albert állampolgárságának posztumusz visszaállítására a törvény nem ad lehetőséget, de az erdélyi író még életében megkapta a magyar állampolgárságot. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal erre hívta fel annak a két képviselőnek a figyelmét, akik ezzel a kéréssel fordultak Sólyom Lászlóhoz.

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Huawei: a franciák és a németek nem aggódnak

Huawei: a franciák és a németek nem aggódnak

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért