szerző:
MTI

George Bush amerikai elnök pénteken, helyi idő szerint délelőtt a Fehér Ház rózsakertjében ünnepélyes bejelentést tesz arról, hogy néhány ország csatlakozik a vízummentességi programhoz - közölte csütörtök délután a washingtoni külügyminisztériumtól.

A bejelentés pontos tartalma, illetve az esemény részletei egyelőre nem ismeretesek - közölte Jean C. Duggan, a sajtóosztály Kelet-Európáért felelős munkatársa.

Már a hét elején kiszivárgott, hogy Bush elnök ünnepélyes bejelentést tesz a vízummentesség program kibővítése ügyében, közli, hogy több más állam mellett Magyarország esetében is feloldják a vízumkényszert. A külügyminisztérium közlésével a hír így hivatalossá vált.

Somogyi Ferenc washingtoni magyar nagykövet az előzetes értesüléssel kapcsolatban korábban elmondta, Bush bejelentése egy hosszú folyamatot zár le, és az amerikai adminisztráció a kezdetektől fogva úgy kezelte ezt a kérdést, amelynek megoldása Bush-elnök politikai hagyatékának része.

"Ez a rendszer az ő elnöksége idején mindenképpen működő lesz" - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy az egyetlen problémát a magyarok számára már csak az jelentheti, hogy az elektronikus regisztrációs rendszer magyar nyelven egyelőre nem hozzáférhető. De ezen hiányosság ellenére a magyarok is azonnal használhatják majd az előzetes bejelentkezési rendszert.

A nagykövet kifejtette, a vízummentességi rendszerhez való csatlakozás amerikai-magyar viszonylatban "tulajdonképpen az egyetlen bilaterálisnak mondható probléma megoldását jelenti".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

Vízummentesen Amerikába?

Jó esélye van, hogy január 12-e körül életbe lép az amerikai-magyar vízummentességi megállapodás - jelentette ki az...

MTI Itthon

Újabb mérföldkő a vízummentesség ügyében

Magyarország és az Egyesült Államok megkötötte az amerikai vízummenteséghez szükséges utolsó megállapodást. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt April H. Foley nagykövet és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter írta alá szerdán Budapesten.

MTI Itthon

Vízummentesség: nem adunk át személyes adatokat

A kormány jóváhagyta az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, és megadta a felhatalmazást a dokumentum aláírására - mondta Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára szerdán a kabinet ülése után. A tárgyalások eredményeképpen Magyarországnak nem kell érzékeny személyes adatokat átadnia az Egyesült Államoknak.

MTI Világ

Amerikai vízummentesség: az ombudsmannak aggályai vannak

Aggályosak az amerikai vízummentesség feltételeként megkötött megállapodások az uniós tagállamok és az Egyesült Államok között - mondta Peter Hustinx európai adatvédelmi ombudsman. Az adatvédelmi biztos két nappal azután nyilatkozott telefonon, hogy Magyarország is aláírta a vízummentességhez szükséges utolsó adatcsere-egyezményt.

MTI Itthon

Jövő évtől vízummentes lehet az utazás Amerikába

Megszületett az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozáshoz szükséges utolsó megállapodás végleges szövege; jövő év elejétől várhatóan vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba - jelentette be Göncz Kinga külügyminiszter szerdán Budapesten.

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Különleges kiállítás nyílt Budapesten

Különleges kiállítás nyílt Budapesten

Reggel óta akadozik a CIB Bank rendszere [frissítve: megjavították]

Reggel óta akadozik a CIB Bank rendszere [frissítve: megjavították]

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Itt a lehetőség, hogy találkozzon Karl Ove Knausgårddal, Bodor Ádámmal vagy Vámos Miklóssal

Itt a lehetőség, hogy találkozzon Karl Ove Knausgårddal, Bodor Ádámmal vagy Vámos Miklóssal