szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bécsi államügyészség nyomozást indított Hans Peter Haselsteiner, a Strabag osztrák építőipari konszern társtulajdonosa ellen azzal a gyanúval, hogy üzleti előnyszerzés céljából illegálisan pénzadományokat juttatott magyarországi pártoknak – írta pénteki számában a FORMAT osztrák hetilap.

A gazdasági-üzleti magazin értesülése szerint a vizsgálat kiterjed Alexander Zachra, a Strabag lobbicége, az „Eurocontact” volt vezetőjére, liberális politikusra is. A FORMAT úgy tudja, hogy a nyomozással a szövetségi bűnügyi hatóságot bízták meg. A hetilap közölte, hogy mindezt megerősítette Gerhard Jarosch, az államügyészség szóvivője.

A szeptember 28-i ausztriai parlamenti választást megelőző kampány idején bukkantak fel ismét – jobbára a sajtóban – azok a vádak, amelyek szerint az építőipari cég a 2000-es évek elején adományokat nyújtott magyarországi pártoknak. Részint azért, hogy – mint a FORMAT írta – kartelltevékenységéért kisebb büntetéseket rójanak ki rá, részint azért, hogy beruházási megbízásokat nyerjen el. 

A hetilap emlékeztetett arra, hogy a gyanúk alapján a kifizetések az Alexander Zach irányította „Eurocontacton” keresztül, különböző egyesületek közbeiktatásával történtek. (Zach 2006-ig volt a lobbicég ügyvezetője, egyidejűleg a Liberális Fórum (LIF) elnöke. A párt indult a szeptemberi választáson, de nem sikerült bejutnia a parlamentbe, amibe valószínűleg belejátszott, hogy Zach nem sokkal a szavazás előtt kénytelen volt lemondani tisztségéről az ellene felmerült különböző gyanúk miatt. Haselsteiner ugyancsak kötődik a LIF-hez, a szervezet legfőbb pénzügyi támogatójaként tartják nyilván.)

A FORMAT információi szerint a mostani, előre hozott választás előtt egy héttel Hans-Peter Martin osztrák európai parlamenti képviselő, aki először a 2006-os választási kampány során hozakodott elő a megvesztegetési vádakkal, tíz, az ügyre vonatkozó aktát nyújtott át az államügyészségnek. Ugyancsak a testület rendelkezésére áll az a CD-ROM, amely állítólag a LIF és az „Eurocontact”" több ezer e-mailjét és okmányát tartalmazza.

A hetilap utalt arra, hogy Hans Peter Haselsteiner a sajtóban megjelent gyanúsításokat rágalmaknak minősítette, és közölte, hogy a vádakat a magyarországi ügyészség már 2006-ban kivizsgálta, és a nyomozást beszüntették. A FORMAT mindazonáltal hozzáfűzte: lényegét tekintve arról van szó, hogy a magyar testület a vonatkozó törvény hiányában illetéktelennek nyilvánította magát, és nem folytatta tovább a vizsgálatot. Azonban ez is megváltozott, és a korrupciós ügyekért felelős budapesti főügyészség (Központi Nyomozó Főügyészség) ugyancsak felvette a nyomozás fonalát, sőt egy bennfentes szerint jogsegély-megkereséssel fordult az osztrák hatóságokhoz – írta a magazin.

A hetilap végezetül megjegyezte, hogy Haselsteiner szóvivője nem kívánta kommentálni a vizsgálatokkal kapcsolatos információkat, csupán annyit mondott: „Mi semmiről sem tudunk”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Mózer András: Strabag, Gripen - de hol vannak az ügyészek?

Itt lenne végre az ideje, hogy néhány tökös ügyész abbahagyná az aktatologatást, a jobbra és balra tekingetést és tenné a dolgát. Az ügyészség vezetői pedig észbe kapnának, és az alkotmányos rend védelme érdekében olyan kiemelt ügyként kezelnék a vesztegetés gyanús botrányokat, mint azt tették a 90-es évek elején Olaszországban.

MTI Gazdaság

Paul Lendvai a megvesztegetésekről és a Strabag-ügyről

A Transparency International szervezet legújabb korrupciós barométere azt mutatja, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a posztkommunista reformországok továbbra is az aktív és a passzív megvesztegetések elsődleges áldozatai - írta a Der Standard című osztrák liberális lap csütörtöki számában megjelent jegyzetében Paul Lendvai. Ez igaz többek között Magyarországra, Horvátországra és Szlovákiára is.

HavariaPress Gazdaság

Kartellgyanút vizsgálhatnak a Strabagnál

Megkezdte a Gazdasági Versenyhivatal azoknak a dokumentumoknak a vizsgálatát, melyeket egy újságíró juttatott el a versenyhatósághoz, a Strabagnál felmerült kartellgyanú ügyében - értesült a HavariaPress.

Hét nap gazdaság

Strabag-ügy

Az élesedő osztrák választási harcban ismét előkerült a Strabag építőipari cég magyarországi pártfinanszírozási ügye...

MTI Világ

Strabag-botrány: Zach visszautasítja a Profil vádjait

Visszautasította az osztrák Liberális Fórum (LIF) elnöke a Profil című hírmagazinban megjelent vádakat, amelyek szerint a Strabag osztrák építési konszern üzleti előnyszerzés céljából magyarországi pártoknak adományokat juttatott 2003 és 2005 között.