szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Brit diplomaták engedélyt kaptak az amerikai hatóságoktól, hogy találkozzanak egy nagy-britanniai lakóhellyel rendelkező guantánamói fogollyal - közölte David Miliband brit külügyminiszter.

Az etiópiai Binyam Mohamedet öt éve tartják fogva a kubai szigeten létesített amerikai börtöntáborban. London korábban már hivatalosan kérte Mohamed és négy másik, ugyancsak brit lakóhellyel rendelkező fogoly szabadon engedését.

A külügyminisztérium tisztségviselőivel együtt jövő héten egy brit orvos is meglátogatja Mohamedet - jelentette be Miliband szerda este, miután megbeszélést folytatott a fogoly ügyvédjével.

A férfi azt állítja, hogy fogva tartása során több alkalommal megkínozták. A rossz bánásmódra hivatkozva ez év eleje óta éhségsztrájkot folytat, ügyvédje szerint életveszélyes állapotban van.
 
Mohamed elmondása szerint - mielőtt Guantánamóra került volna 2004-ben - egy pakisztáni börtönben tartották fogva, ahol a brit titkosszolgálat (MI5) egyik ügynöke is kihallgatta. Nem sokkal ezután pedig egy marokkói börtönbe szállították át, ahol brutális kínzásnak vetették alá - állítja a férfi. 
  
Barack Obama amerikai elnök első intézkedései között elrendelte a guantánamói börtön egy éven belül történő bezárását. A börtönben mintegy 250, terrorizmussal gyanúsított embert tartanak fogva vádemelés nélkül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Guantanamón megkezdődött a 9/11 per

Megkezdődött a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes merényletek vádlottjainak pere a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton csütörtökön.

MTI Világ

Guantanamóból foglyokat engedtek el

Szabadon engedtek nyolc pakisztáni foglyot az Egyesült Államok afganisztáni és Kuba szigetén működő katonai börtöneiből, és már haza is érkeztek - jelentették be Iszlámábádban.

MTI Világ

Hamarosan hazatérnek a guantanamói foglyok

Hamarosan visszatér Afganisztánba az a 96 afgán állampolgár, akiket a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai börtöntáborban tartanak fogva - jelentette be szerdán kabuli sajtókonferenciáján az afgán belügyminisztérium tanácsosa.

hvg.hu Világ

Bezárnák a Guantanamót

Parlamenti képviselők támogatják az Amnesty International követelését: zárják be Guantanamót és vessenek véget a törvénytelen fogva tartásnak.

MTI Világ

Obama bezáratná a guantanamói fogolytábort

Azonnali vallomástételi lehetőséget kért öt iszlamista, akit fogva tartanak az Egyesült Államok guantánamói támaszpontján. Ellenük terrortevékenység a vád. A guantanamói perek során most először a 2001. szeptember 11-i al-Kaida-merényletek áldozatainak kilenc rokona is ott lehetett a hétfői meghallgatáson.

MTI Világ

Éhségsztrájk Guantanamón

Újabb éhségsztrájkba kezdett tizenhárom rab a kubai Guantánamón lévő amerikai börtöntáborban - adta hírül a The New York Times amerikai napilap.

MTI Világ

Washington Post: ideje jogi útra terelni Guantanamót

A szövetségi legfelsőbb bíróság helyesen tette, hogy megfedte George Bush amerikai elnököt a terrorizmus elleni harc egyoldalú jogfelfogásáért - írja a The Washington Post kommentárjában azzal kapcsolatban, hogy a taláros testület jogszerűtlennek minősítette és leállította a guantánamói foglyok feletti ítélkezésre létrehozott különleges katonai bizottságokat.

Megszületett Quentin Tarantino első gyermeke

Megszületett Quentin Tarantino első gyermeke

Már öt áldozata van Olaszországban a koronavírusnak

Már öt áldozata van Olaszországban a koronavírusnak

"Olyan öreg már, legalább hadd igyon"

"Olyan öreg már, legalább hadd igyon"