szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kisebbségi kérdésekről is tárgyal a magyar és a szlovák külügyminiszter kedden Budapesten. Magyarország azt reméli, hogy sikerül konstruktív együttműködést kialakítani a szlovák diplomácia új vezetőjével

"Azt reméljük, hogy sikerül konstruktív együttműködést kialakítani az új szlovák külügyminiszterrel a politikai ellentétek megoldása érdekében, hiszen a két ország egymás természetes szövetségese, számtalan ügyben igen jó a kapcsolat" - hangsúlyozta Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek.
    
Miroslav Lajcák keddi, bemutatkozó látogatásán tárgyal Göncz Kinga külügyminiszterrel, majd felkeresi Sólyom László köztársasági elnököt, illetve Gyurcsány Ferenc kormányfőt. A kétoldalú tárgyalásokon a tervek szerint szó lesz egyebek mellett a kisebbségi kérdésekről is - tette hozzá.
    
Miroslav Lajcákot január 26-án nevezte ki külügyminiszternek Ivan Gasparovic köztársasági elnök. A politikus Ján Kubist váltotta, aki január végétől az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága végrehajtó titkárának tisztségét tölti be.
    
Lajcáknak új tisztségében ez lesz a második hivatalos külföldi útja. A hagyományoknak megfelelően az új szlovák külügyminiszter első külföldi útja Csehországba vezetett. Miroslav Lajcák 1988-ban lépett a csehszlovák diplomácia szolgálatába. 1991 és 1993 között a moszkvai csehszlovák, majd a szlovák nagykövetségen dolgozott. Ezután két éven keresztül a szlovák külügyminiszter kabinetfőnöke volt. 1994 és 1998 között Szlovákia tokiói nagykövete volt, míg 2001 és 2005 között hasonló tisztségben Jugoszláviában, Kis-Jugoszláviában (Szerbia és Montenegró), Albániában és Macedóniában képviselte Szlovákiát. 2007 júniusától a  nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főmegbízottjának tisztségét töltötte be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában