szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Indonéziának kiemelt szerepe lehet Hillary Clinton külügyminiszter szerint az új amerikai adminisztráció által szorgalmazott "kiegyensúlyozott" diplomácia előmozdításában.

Az amerikai külügyminiszter a legnépesebb muszlim ország demokratikus berendezését méltatta indonéz kollégájával, Hassan Wirajudával szerdán Jakartában tartott közös sajtótájékoztatóján. Indonézia "stabil intézményekkel", "élénk civil társadalommal" rendelkezik, és "sikerrel" vette fel a harcot a terrorizmussal és a szélsőségességgel szemben. Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy az iszlám, a demokrácia és a modernitás nemcsak létezhet, hanem "virágozhat" is együtt.

Az amerikai külügyminiszter a két ország között "széles körű partnerség" kialakítását javasolta, amely kiterjedne a gazdaság, a biztonság és a klímavédelem területére. Clinton kijelentette az újságírók előtt: "nem véletlen", hogy Indonéziára esett a választás első külföldi útjának tervezésekor. A jakartai látogatástól az új amerikai kormány az Egyesült Államok és a muszlim világ viszonyának javulását reméli.

A 230 milliós lélekszámú Indonézia népességének közel 90 százaléka muszlim hitű. A demokratikus folyamat 1998-ban kezdődött, az országot több mint három évtizeden keresztül vaskézzel irányító Suharto elnök bukása után.

Indonéziához személyes élmények fűzik Barack Obama új amerikai elnököt, aki gyerekkorában négy évet töltött a délkelet-ázsiai országban. "Obama elnöknek nagyon erős - természetesen választójog nélküli - bázisa van Indonéziában" - mondta Wirajuda arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy az amerikai elnök esetleg személyesen ellátogathatna a délkelet-ázsiai országba.

Hasyim Muzadi, Indonézia legnagyobb muszlim szervezetének, a Nahdlatul Ulamának az elnöke örömmel vette Hillary Clinton látogatását, és azt mondta: a vizit azt jelzi, hogy "az Egyesült Államok megváltozott". A második legnagyobb indonéz iszlám szervezet, a Muhammadiyah elnöke ugyanakkor visszautasította a meghívást egy szerda esti vacsorára, amelyen Clinton is részt vesz. "Washingtonnak véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy ellenséget és fenyegetést lát a muszlim világban" - hangoztatta Din Syamsuddin.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Indonéz kivégzések

Vasárnap hajnalban a közép-jávai Nusakambangen sziget börtönében kivégezték a Bali szigetén, az egyik legnépszerűbb...