szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok és a muszlim világ viszonyának javulását reméli indonéziai látogatásától Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki ma érkezett Jakartába.

Clinton első külföldi körútjának második állomása a világ legnagyobb népességű muszlim államának fővárosa. A kétnapos vizit alatt az amerikai diplomácia vezetője a gazdasági kapcsolatok élénkítéséről, fejlesztési és klímavédelmi kérdésekről fog tárgyalni az indonéz vezetőkkel, és ellátogat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) titkárságára. Tárgyalásain várhatóan napirendre kerül az iráni atomprogram és az afganisztáni háború kérdése is.

Indonéziához személyes élmények fűzik Barack Obama új amerikai elnököt, aki gyerekkorában négy évet töltött a délkelet-ázsiai országban. A külügyminisztert Obama egykori általános iskolájának 44 kisdiákja fogadta a jakartai repülőtéren.

A külügyminiszter ázsiai útjának első állomása Japán volt, Indonézia után pedig Dél-Koreát és Kínát keresi fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hillary Clinton eskütételekor közvetve a Lewinsky-botránnyal viccelődött

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn Washingtonban letette a hivatali esküt; a ceremónián nagy derültséget keltett, amikor - homályos utalást téve a Monica Lewinsky-botrányra - köszönetet mondott férjének, a jelenlevő Bill Clinton exelnöknek a sokféle élményért az életben.

MTI Világ

Mekkora hatalma lesz Clintonnak külügyminiszterként?

Hillary Clinton, az Obama-kormány külügyminisztere, volt first lady, az elnökség egykori várományosa hihetetlenül leszűkült hatáskörrel kezdi meg az amerikai diplomácia irányításának feladatát, csak töredéke van a kezében annak a hatalomnak, amelyről azt gondolta, hogy birtokolni fogja - írta a The Hill című kongresszusi újság elemzője.

MTI Világ

Hillary Clinton első útja Japánba vezet

Hillary Clinton amerikai külügyminiszterként először Japánban folytat tárgyalásokat, útja február közepére várható - közölte hétfőn Tokióban egy amerikai kormányzati illetékes.

MTI Világ

Clinton a tartós békéért munkálkodik

Hillary Clinton új amerikai külügyminiszter csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében megígérte, hogy a közel-keleti "tartós békéért" munkálkodik - közölte a Palesztin Hatóság.