szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vidéki városokra terjedt át a bangladesi határőrök lázadása csütörtökön, miközben a határőrség fővárosi főhadiszállásán, ahonnan indult a zendülés, ismét lövöldözés tört ki.

Szemtanúk és a rendőrség beszámolói szerint több mint egy tucat városban hallatszott lövöldözés határőrlaktanyák környékéről. "Összecsapások vannak a határőrlaktanyákon kívül, a határőrök feltartott fegyverrel járnak az utcán, és lövöldöznek" - mondta egy szemtanú.

A zendülés szerdán kezdődött a határőrség dakkai főhadiszállásán. Míg korábbi hírek arról szóltak, hogy csütörtökre ott visszatért a nyugalom, a helyi média arról adott hírt, hogy ismét lövöldözés hallatszott az épületegyüttesből.

A zendülés azzal indult, hogy a határőrök lövöldözni kezdtek fővárosi főhadiszállásukon, túszul ejtették a bent lévő tiszteket, és megszálltak egy közeli bevásárlóközpontot, magasabb béreket és jobb szolgálati feltételek megteremtését követelve. Az ország vezetése a hadsereget vezényelte a helyszínre. A zendülők beleegyeztek abba, hogy leteszik a fegyvert, miután a miniszterelnök valamennyi érintettnek amnesztiát ajánlott, és megígérte, hogy teljesítik követeléseiket.

A kormány utasítására csütörtökön szerte az országban leállt a mobiltelefon-szolgáltatás, a hatóságok így akarnak gátat szabni a lázadással kapcsolatos híresztelések és félrevezető információk terjesztésének.

Mohammed Kamrum Iszlám bangladesi helyettes igazságügy-miniszter látogatást tett a dakkai lázadás helyszínén, s ezután arról számolt be, hogy csaknem ötven halálos áldozata van az előző napi lövöldözésnek. A korábbi tájékoztatásokban öt halálos áldozat, valamint legalább 14 sérült szerepelt.

Nem világos, miért van nagyságrendbeli eltérés a korábbi jelentések és a kormányilletékes beszámolója között, de az épületegyüttesből kimenekített családtagok azt mondták, ötvennél is több áldozata van a zendülésnek. A bangladesi médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy az áldozatok között van a határőrség parancsnoka, Sakil Ahmed vezérőrnagy is.

Mohammed Kamrum Iszlám szerint a következő órákban valószínűleg minden határőr beszolgáltatja fegyverét, de a dakkai főhadiszállásnál várakozó tisztségviselők azt mondták, lassan folyik a fegyverleadás. Voltak viszont olyan hírek is, hogy a lázadók között nézeteltérések támadták, és egy részük nem hajlandó megadni magát.

A dakkai főhadiszálláson, illetve az ahhoz tartozó épületekben mintegy kétezer határőrkatona és tiszt él. Az épületegyüttesből eddig mintegy ötven nőt és gyereket menekítettek ki. Csütörtök reggel bement a főhadiszállásra Matia Csoudhuri agrárminiszter, hogy kihozza onnan a tisztek és katonák bennrekedt családtagjait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: elhunyt 214 beteg, 3 millió 419 ezer a beoltottak száma

Koronavírus: elhunyt 214 beteg, 3 millió 419 ezer a beoltottak száma

Tovább terjeszkedik az Amazon tenyérfizetős rendszere

Tovább terjeszkedik az Amazon tenyérfizetős rendszere

Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”

Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”