szerző:
MTI

Az afgán elnökválasztás augusztusi megtartása mellett foglalt állást az Egyesült Államok, jóllehet az ázsiai ország államfője szombaton a voksolás előbbre hozását szorgalmazta.

Robert Wood amerikai külügyi szóvivő washingtoni helyi idő szerint szombaton nyilvánosságra hozott közleményében tudatta: az Egyesült Államok változatlanul úgy véli, a voksolás augusztusi megrendezése biztosíthatná a legjobban, hogy az afgán választók biztonságos légkörben szavazhassanak.

Hamid Karzai afgán államfő előzőleg az elnökválasztás előbbre hozására kérte a választási bizottságot. Karzai álláspontja szerint már áprilisban sort kellene keríteni a voksolásra. Indoklásként az afgán alkotmány hat cikkére hivatkozott. Az egyik értelmében elnökválasztást legalább egy hónappal azelőtt kell rendezni, hogy lejár a hivatalban lévő államfő megbízatása. Karzai esetében ez május 21-én következik be.

Az államfő egyetértésre jutott a parlamenttel, a tartományi és járási elöljárókkal, valamint a polgármesterekkel arról, hogy az elnökválasztást az alkotmány 61. cikkével összhangban kell megtartani - áll az államfői hivatal közleményében.

A választási bizottság éppen egy hónappal ezelőtt, január 29-én döntött úgy, hogy augusztus 20-ra tűzi ki a választás napját. A testület a szervezés időigényével és biztonsági okokkal támasztotta alá döntését. Az ENSZ „pragmatikus szükségszerűségnek” minősítette a jóval Karzai mandátumának lejárta utáni választási időpontot, viszont az afgán ellenzék botrányt emlegetett, alkotmányellenesnek nevezve a kései dátumot.

Az ellenzék szerint a választás előrehozását szorgalmazó indítványával Karzai voltaképpen szabotálni akarja a voksolást. A Nemzeti Front nevű ellenzéki tömörülés egyik szóvivője úgy vélte: az elnöknek már öt vagy hat hónappal ezelőtt meg kellett volna tennie ezt a lépést, most már túl késő van hozzá. Mindenki tudja, hogy már lehetetlen a választások megtartása a Karzai által indítványozott időpontban - mondta az ellenzéki politikus emlékeztetve arra, hogy a választási törvény értelmében a jelölteknek 75 nappal a voksolás előtt jelezniük kell indulási szándékukat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Legalizálta az abortuszt az ír parlament

Legalizálta az abortuszt az ír parlament

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó