Tetszett a cikk?

Csütörtökön délután 17 órakor az osztrák parlament előtt szerveznek tiltakozást a cigányellenes magyarországi események miatt.

A demonstárció szónoka valószínűleg az ausztriai cigányság emblematikus figurája, a 76 esztendős, írónőként, képzőművészként is ismert Ceika Stojka, aki anno végigjárta a holokauszt legfélelmetesebb koncentrációs táborait, s a háború befejezése óta Bécsben él.

Szónoklatában a magyar kormány történelmi felelősségére kívánja felhívni a figyelmet, amit a roma népcsoporttal kapcsolatosan visel. A tüntetés a parlamenttől az EBESZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet bécsi központja előtt folytatódik, ahol egy ifjú roma figyelmezteti majd a szervezetet és más, szintén nem kellően aktív nemzetközi intézményeket, hogy tegyenek eleget kötelességüknek a romák védelmében.

A demontráció a bécsi magyar követség Bankgasséban lévő épületénél végződik, ahol gyertyákat gyújtanak a roma halottak emlékére. Az elhunytak nevét roma gyerekek olvassák majd fel. A tüntetésre szóló felhívás sötét ruha viseletét kéri a résztvevőktől.

Földvári Zsuzsa / Bécs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Babarczy Eszter Vélemény

Babarczy Eszter: cigánybűnözés-konjunktúra a médiában

Nem az a baj, hogy cigányokról, vagy cigánybűnözésről beszélünk. Muszáj beszélni olyan élményekről, amelyek számtalan választópolgár mindennapjait alapvetően befolyásolják. Az a baj, hogy a hirtelen gátszakadás miatt a közbeszéd a sajtóban és a politikában megengedhetetlen sztereotipizálást erősíti.

Itthon

A megyei közgyűlésen cigányozott a hevesi polgármester

„Nem erre a földre születtek, mert nem erre a földre valók, a cigányok mind bűnözők” – mondta Csáki Zsigmond Heves város polgármestere pénteken a Heves megyei közgyűlésen. Hiesz György gyöngyösi polgármester azonnal tiltakozott, majd a közgyűlés szünettel, utána pedig a költségvetés tárgyalásával folytatódott.

Itthon

Cigány gárda: az egyiknak szabad, a másiknak nem?

Meghátrálásra kényszerítette a győri Fidesz-frakció a roma önvédelmi gárda létrehozásán ügyködő Pádár László szocialista megyei frakciótagot, aki – pártja nyomására - a képviselői mandátumáról is lemondott. A Baranya megyei Fidesz-frakció tagja által kezdeményezett roma gárda azonban nem verte ki a biztosítékot.

MTI Itthon

FAZ: a magyar cigányok ördögi köre

A rendőrkapitány és egy ördögi kör címmel terjedelmes írásban foglalkozott szerdán a miskolci rendőrfőkapitány ügyével a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

MTI Itthon

FT: a magyar cigányság a bűnbak válság idején

Gyorsan terjed a magyar cigányság által elszenvedett diszkrimináció, ahogy a "nacionalisták bűnbakra vadásznak" az álláshiány és a bűnözés miatt - írta pénteki magyarországi tudósításában a Financial Times.

MTI Kult

A cigányellenesség ellen zenéltek a Gödörben

A cigányellenes megnyilvánulások ellen tartottak kulturális demonstrációt vasárnap este a fővárosi Gödör Klubban roma és nem roma értelmiségiek. A rendezvényen, amelyen zenekarok és énekesek léptek fel, több százan vettek részt.

Itthon

Sólyom és a cigányok

Forrponton a cigány–magyar együttélés. Slágertéma lett a „cigánybűnözés”, miközben förtelmes bűntények áldozataivá váltak cigányok. A legnagyobb gondot mégis a felhalmozódó gyűlölet és félelem jelenti, amely megakadályozza a párbeszédet. A közeledés és a béke gesztusait szomjazza a társadalom. Az államfő megszólalását sürgetik civilek. Mandátuma valószínűleg legfogósabb feladványát kell megoldania Sólyom Lászlónak.

Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat

Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat

Ilyen lehet Afganisztán a nyugati katonák kivonulása után

Ilyen lehet Afganisztán a nyugati katonák kivonulása után

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára