szerző:
MTI

Jelentős fölénnyel nyerte az oroszországi helyhatósági választásokat a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vezette Egységes Oroszország párt - közölte hétfőn az orosz központi választási bizottság.

A szavazatok többségének összeszámlálása után kiderült, hogy Putyin pártja 49 és 79 százalék közötti szavazatarányt ért el a kilenc oroszországi regionális parlament vasárnapi megválasztása során. A második helyen az orosz kommunista párt végzett, leszakadva a szövetségi parlament alsóházában kétharmados többséggel rendelkező győztes párttól. Az ellenzéki kommunisták és nacionalisták viszont csalást emlegettek.

Összesen 77 régióban rendeztek helyhatósági választásokat, amelyeken 20 millió választópolgár volt jogosult részt venni. Az Egységes Oroszország több mint kétharmados többséggel bír a szövetségi parlament alsóházában, a dumában, s a gazdasági-pénzügyi világválság tavaly őszi kitörése óta ez volt az első választási megméretése. A válság hatására milliók veszítették el állásukat, emelkedtek az árak, az orosz nemzeti fizetőeszköz, a rubel árfolyama pedig gyengült az amerikai dollárhoz képest. Mindezzel véget ért az a tíz évig tartó, gazdasági növekedés jellemezte időszak, amely jelentős társadalmi támogatottságot hozott Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfőnek - korábban államfőnek -, és Dmitrij Medvegyev mostani elnöknek.

A hétfőre virradóra közölt választási részeredmények szerint a most újraválasztott regionális parlamentek közül nyolcban az Egységes Oroszország többségbe kerül. Az egyedüli kivételnek a nyenyec autonóm körzet tűnik, ahol a párt a voksoknak mindössze mintegy 33 százalékát szerezte meg. Az Egységes Oroszország a nagyvárosok polgármesteri tisztségeit is megőrizte.

A részeredmények szerint az ellenzéki kommunisták a második helyen végeznek - legjobban a nyenyec körzetben szerepeltek, a voksok csaknem 30 százalékát szerezve meg -, a harmadik helyre pedig a populista, magát ellenzékinek valló Vlagyimir Zsirinovszkij vezette liberális demokraták futottak be.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Tét nélküli orosz választások

Oroszországban vasárnap, a Választások Napján 3198 választást tartanak: a regionális parlamentek és a városi önkormányzatok mintegy 20 ezer képviselői helyéért több mint 40 ezer jelölt indult, s rájuk összesen csaknem 21 millió szavazó adhatja le voksát.

MTI Világ

Putyin már nagyon várja Obamát

Az orosz kormányfő azt reméli, hogy az új amerikai elnök hivatalba lépése nyomán javulni fog Moszkva és Washington viszonya.

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Milliós a kár az Országház épületében a tüntetések után

Milliós a kár az Országház épületében a tüntetések után

„Az ellenzék feladta a leckét” – itt az első kormánypárti, aki komolyan veszi a tüntetéseket

„Az ellenzék feladta a leckét” – itt az első kormánypárti, aki komolyan veszi a tüntetéseket

Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét