szerző:
MTI

Az észak-koreai műholdat pályára állító hordozórakéta lelövésével fenyegetőzött Japán, miután a Phenjan által megadott adatokból kiderült, hogy a lövedék át fog repülni a szigetország felett.

Észak-Korea a nemzetközi gyakorlatot követve most először tájékoztatta az illetékes ENSZ-szervezeteket arról, hogy "távközlési kísérleti műholdat" készül felbocsátani. A feltüntetett koordinátákból egyértelműen kitűnik, hogy az egyik "veszélyzóna", ahol a többfokozatú hordozórakéta első fokozata a tengerbe hullhat, alig 120 kilométerre van Japán északkeleti partvidékétől. A másik becsapódási övezet az óceán közepén, Japán és Hawaii között rajzolódik ki, vagyis a lövedék áthaladna a szigetország fölött.

A hajózás- és repülésbiztonság szempontjából létfontosságú adatokat a Tengerészeti Szervezet (IMO), valamint a Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezet (ICAO) hozta nyilvánosságra csütörtökön. Dél-koreai értesülések szerint a műholdat április 4. és 8. között fogják pályára állítani.

Japán ma erélyesen tiltakozott a készülő műholdfelbocsátás ellen. Kavamura Takeo, a kabinet főtitkára felszólította Észak-Koreát, hogy álljon el tervétől és hangsúlyozta: Japán készen áll arra, hogy megvédje magát. "Biztonsági okból jogszerűen lelőhetünk egy Japán felé közeledő lövedéket" - fogalmazott. Hamada Jaszukadzu nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy Japán "minden vészhelyzetre felkészül". Aszo Taro kormányfő arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea egy műhold pályára állításával is megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2006-ban elfogadott határozatát, amely eltiltotta Phenjant a további nukleáris kísérleti robbantásoktól és ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletektől.

A kommunista diktatúra 1998 nyarán már kisebb nemzetközi válságot robbantott ki azzal, hogy elindított egy nagy hatótávolságú, Taepodong-1 típusú "műholdhordozó" rakétát, amely átrepült Japán fő szigete felett. A rakétakísérlet után Japán amerikai segítséggel rakétavédelmi pajzsot épített ki.

Tokió mellett Dél-Korea, az Egyesült Államok és az ENSZ-főtitkár is kifogásolja az észak-koreai tervet. A nemzetközi közösség arra gyanakszik, hogy a sztálinista ország valójában nagy hatótávolságú rakéta - a Taepodong-2 vagy annak korszerűsített változatának - tesztelésére készül.

A szöuli külügyminisztérium pénteken büntetőintézkedésekkel fenyegetőzött, Robert Wood amerikai külügyi szóvivő pedig előző nap provokatívnak nevezte az állítólagos műholdfelbocsátást. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a "nemkívánatos" rakéta- vagy műholdfellövés "veszélyeztetné a békét és a stabilitást a térségben".

Elemzők úgy látják, hogy Phenjan a rakétaindítással az észak-koreai atomprogramról szóló hatoldalú tárgyalásokon akarja "emelni a tétet", és próbál engedményeket kicsikarni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Hamisítvány Kim Dzsong-Il nyilvánosságra hozott fotója?

Három hónappal azután, hogy eltűnt a világ szeme elől, s azután, hogy agyérgörcséről, valamint agyműtétjéről szóló hírek keltek szárnyra, fotók jelentek meg az észak-koreai vezérről, amint egy katonákból álló csoport közepén áll. Az internetezők azonban hamisításra utaló nyomokat találtak a képen.

MTI Világ

Észak-Korea ott akar lenni Obama beiktatásán

Észak-Korea el akarja küldeni nukleáris ügyekben tárgyaló küldöttségének vezetőjét Barack Obama megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségére - jelentette hétfőn a dél-koreai sajtó.

MTI Világ

Katonai tárgyalások kezdődtek Észak-Korea és az ENSZ között

Magas szintű katonai tárgyalások kezdődtek hétfőn Észak-Korea és a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet ENSZ-parancsnoksága között a térségbeli feszültség csökkentése érdekében - közölte az amerikai vezetésű parancsnokság.

MTI Világ

Észak-korea fenyegeti a déliek polgári repülőit

Észak-Korea fenyegető hangnemű figyelmeztetést adott ki csütörtökön arról, hogy nem garantálja a dél-koreai polgári repülőjáratok biztonságát, ha azok a határai közelében haladnak el egy hadgyakorlat ideje alatt.

MTI Világ

Kim Dzsong Il kijelölte utódját

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető harmadik fiát jelölte ki utódjának, és erről értesítette a kommunista pártot - írta csütörtöki jelentésében a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

MTI Világ

Márciusban választási cécó Észak-Koreában

Több hónapos halasztás után március 8-án tartják meg Észak-Koreában a parlamenti választásokat, ami elemzők szerint Kim Dzsong Il diktátor egészségének javulásáról árulkodhat, de arról is, hogy újabb személycserék várhatók a kommunista ország vezetésében.

Kritikus helyzetbe került az ortopédcipő-készítés Magyarországon

Kritikus helyzetbe került az ortopédcipő-készítés Magyarországon

Hatalmas tömeg vonul a barcelonai tüntetésen

Hatalmas tömeg vonul a barcelonai tüntetésen

Fának rohant egy busz Borsodban, 10-en megsérültek

Fának rohant egy busz Borsodban, 10-en megsérültek

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Lackner Csaba felfüggesztette MSZP-tagságát

Lackner Csaba felfüggesztette MSZP-tagságát

Megerősítették a német határok ellenőrzését

Megerősítették a német határok ellenőrzését