szerző:
MTI

Visszavonták a román légügyi hatóságok Sólyom László általuk korábban már kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyét, így a köztársasági elnök vasárnap helyett szombat délután tesz látogatást Székelyföldön - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

Sólyom László eredeti programja szerint vasárnap, a hivatalos állami ünnepségek után utazott volna Erdélybe. Kumin Ferenc, a KEH főosztályvezetője elmondta: a megváltozott program szerint az államfő szombaton utazik Erdélybe, ahol Nyergestetőn kopjafát állít a szabadságharcban elesettek emlékére, majd ünnepi beszédet is mond. Az államfő még aznap hazautazik, így vasárnap részt vesz a hivatalos állami ünnepségeken.

Sólyom László vasárnap még Csíkszeredába ment volna, s az ottani ünnepségen is szólt volna az összegyűltekhez, végül fáklyás felvonuláson vett volna részt. A KEH közleménye szerint az államfő, egyetértésben a magyar kormányzattal, meggyőződéssel vallja, hogy a szomszédos országok vezetőinek kölcsönös utazásai hozzájárulnak a bizalom erősödéséhez és az előítéletek lebontásához, ezért ezt a gyakorlatot folytatni kívánja.

"Az államfő szomszédos országokba tett hivatalos és magánlátogatásai mindig is messzemenően figyelembe vették országaink euroatlanti szerződésekben is kifejezett partnerségét, és szolgálták az együttműködés erősítését, valamint a kisebbségi magyarság támogatását, érdekeik képviseletét" - olvasható a dokumentumban.

A KEH szerint a kétoldalú kapcsolatok jelentős vívmánya, hogy a szomszédos országok egymás kultúráját és történelmét a nemzeti ünnepek kölcsönös, méltó megemlékezésével tisztelik meg. Mind Románia, mind Magyarország alapelvként fogalmazza meg az elkötelezettséget a határon túli nemzetrészek iránt, ez tükröződött legutóbb is a román államfő sikeres magyarországi látogatása során. Mint írják, ebben a szellemben készítette elő a KEH és a Külügyminisztérium Sólyom vasárnapra tervezett ünnepi látogatását is.

Kumin Ferenc az MTI-nek szerdán még azt mondta: semmiféle változásról nem tud Sólyom László erdélyi útjával kapcsolatban a Köztársasági Elnöki Hivatal. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerdán közleményben tudatta: értesülései szerint "eltanácsolták" Sólyom László köztársasági elnököt a "román illetékes hatóságok" a március 15-i erdélyi látogatásától.

A román hatóságok azt üzenték Sólyom Lászlónak, hogy nem lenne alkalmas látogatása ebben az időszakban, tekintettel arra, hogy szerintük a magyar köztársasági elnöknek szándékában állt a területi autonómia támogatása - közölte ma hivatalos forrásokra hivatkozva a román Mediafax hírügynökség.

A névtelen informátorok azzal indokolták a román hatóságoknak ezt a közlését, hogy "a románoknak és magyaroknak egységeseknek, nem pedig megosztottaknak kell lenniük, főleg akkor, amikor a gazdasági válság súlyosbodik" - olvasható a Mediafaxban. "A román hatóságok felelősségről és bölcsességről akarnak bizonyságot tenni, és nem akarják hagyni, hogy Sólyom László magatartása ártson a két ország közötti jó viszonynak" - nyilatkozták a Mediafaxnak a hivatalos források.

Budapest értetlenül áll a román hatóságok döntése előtt, hogy a magyar államfő gépe nem kapott leszállási engedélyt Marosvásárhelyen - mondta külügyi államtitkár. Horváthné Fekszi Márta szerint ilyenre nem volt példa az elmúlt években. "Pillanatnyilag egy kicsit értetlenül szemléljük a történéseket. Nagyon reméljük, hogy itt valami félreértésről lehet szó" - hangsúlyozta Horváthné Fekszi Márta. A Külügyminisztérium a jövő héten értékeli a történéseket, a megbeszélésekbe a budapesti román nagykövetet is be szeretnék vonni. 

Időközben kiderült, hogy a marosvásárhelyi repülőtér vezetősége készen áll arra, hogy fogadják vasárnap a magyar államfőt szállító repülőgépet. A vezetőség nem tud a leszállási engedély visszavonásáról - nyilatkozta Stefan Runcan, a marosvásárhelyi repülőtér igazgatója.

A légi kikötő igazgatója elmondta: pénteken kora délutánig még nem közölte velük senki, hogy elmarad annak a gépnek az érkezése, amely Sólyom László magyar köztársasági elnököt szállította volna az erdélyi városba március 15-én. Így még úgy tudják, hogy a magyar katonai repülőgépnek vasárnap, romániai idő szerint öt óra körül kell leszállnia. 
 
Runcan az MTI kérdésére leszögezte, hogy a repülőtér nem illetékes az engedélyek kibocsátása és visszavonása kérdésében, ez a román polgári légügyi hatóság és a védelmi minisztérium hatásköre.
    

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A rendőrök nem számítanak "ünneprontókra", de készülnek rájuk

Nincs információja a rendőrségnek arról, hogy a március 15-i ünnepségek megzavarására készülnének radikális szervezetek - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatója. A rendőrök felkészültek az országosan összesen 572 rendezvény biztosítására.

hvg.hu Itthon

Március 15.: hogyan ünnepeljünk, hogyan meneküljünk

Az Országos Rendőr-főkapitányság március 15. méltóságteljes megünneplése érdekében tizenöt pontban foglalta össze ajánlásait, a lista szerkesztett változatát közöljük. Telefonszámoktól a gyerekbiztonságig, zsebtolvajoktól a garázdákig.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány idén sem megy a Múzeumkertbe

Bár a rendőrség nem számít zavargásokra, az ünnepre lovasrendőr-botokat vásároltak, a szélsőségesek pedig készülődnek. Sólyom László Budapesten és Erdélyben is ünnepel, Gyurcsány Ferenc viszont inkább elkerüli a Múzeumkertet. A főváros több pontján lezárásokra kell számítani.

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Halálos baleset Piliscsabán

Halálos baleset Piliscsabán

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Állószékekkel spórolnának még több helyet a repülőkön – így néznének ki az ülések

Állószékekkel spórolnának még több helyet a repülőkön – így néznének ki az ülések

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Barcelonában

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Barcelonában