szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A madagaszkári elnök vasárnap közölte, hogy nem hajlik meg az ellenzék ultimátuma előtt és nem fog lemondani tisztségéről, de kész népszavazást kiírni, ha erre van szükség a belpolitikai válság rendezéséhez.

Marc Ravalomanana államfő felesége és számos polgári ruhás fegyveres kíséretében elhagyta az elnöki palotát, hogy találkozzon a kerítés előtt szombat óta gyülekező támogatóival és részt vegyen egy vallási szertartáson. Az elnököt megrohanták az újságírók, akik arról faggatták, hogy lemond-e az ellenzék előző napi ultimátuma után. "Azt soha" - válaszolta szűkszavúan. Később a kerítés előtt összesereglett, mintegy 5000 lelkes hívéhez szólva kijelentette: hatalmon  marad, de nem fél megszervezni egy népszavazást, "ha ez szükséges".

Az ellenzék vezetője, Andry Rajoelina még szombaton négy órát adott az elnöknek arra, hogy önként távozzon a hatalomból. Rajoelina azt állítja, hogy ő "parancsol" a hadseregnek és ő "irányítja" az országot egy "átmeneti főhatóság" élén, amelynek az a feladata, hogy két éven belül megszervezzen egy "szabad és tisztességes" választást.

Az ellenzék 34 éves vezetője, akit dinamizmusa miatt a francia szuperexpresszről csak "TGV" ragadványnéven emlegetnek, vasárnap szintén vallási szertartáson vett részt az elnöki palotától mintegy tíz kilométerre, a főváros központjában, amelyet hívei ellenőriznek. Az ellenzéki nagygyűlések hagyományos helyszínén, a Május 13. téren körülbelül 3000 támogatójával imádkozott azért, hogy "véget érjen a sötétség és ismét világosság legyen" Madagaszkáron. Rajoelina katonák kíséretében, "kormánya" tagjai körében jelent meg a szertartáson.

A lemezlovasból lett ellenzéki vezér, akit az év elején távolítottak el a fővárosi polgármesteri tisztségből, egy vasárnapi interjúban úgy vélekedett, hogy az elnök önkényúr, aki a szigetországot magánvállalatként kezeli. Az államfő sincs jó véleménnyel ellenlábasáról. "Kalandor és bajkeverő" - mondta róla egy korábbi nyilatkozatában.

Az Indiai-óceánban fekvő Madagaszkáron január vége óta tart a hatalmi harc a 2002 óta hivatalban lévő Ravalomanana elnök és ellenzéke között, azóta több mint száz embert öltek meg a politikai válságot kísérő tüntetéseken és összecsapásokban.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Katonai lázadás Madagaszkáron

Lázadás tört ki vasárnap egy fontos madagaszkári katonai támaszponton a főváros közvetlen közelében – jelentette a francia hírügynökség tudósítója.

MTI Világ

Madagaszkáron legalább huszonöt tüntetőt lőtt le a rendőrség

Madagaszkáron legalább huszonöt tüntetőt lőtt le, és további 167-et megsebesített a rendőrség, amikor szombaton demonstrálókra nyitott tüzet a fővárosban - közölte vasárnap a fegyveres testület szóvivője. Vasárnap nyugodt volt a helyzet Antananarivóban.

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt több ember kórházba került a fővárosban

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt több ember kórházba került a fővárosban

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével