szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre több a kérdőjel az elmúlt heti, összesen 16 halálos áldozatot követelő winnendeni katasztrófa után. Szakértők szerint mindez azt valószínűsíti, hogy a rendőrség a szerdán elkövetett ámokfutó merénylet nyomozása során - eddig legalábbis - egyáltalán nem állt a helyzet magaslatán.

A baden-württembergi hatóságok előbb azt az általuk korábban bejelentett, állítólagos nyomozati eredményt voltak kénytelenek cáfolni, hogy a merénylő, a  brutális vérfürdő után önmagával is végző 17 éves Tim Kretschmer előre jelezte volna tette elkövetésének szándékát az interneten. A rendőrség ugyanis később kiderítette, hogy mégsem eredeti, hanem meghamisított internetes üzenetről van szó.

Vasárnapra pedig az a másik fő "bizonyíték" vált kérdésessé, hogy a tettes korábban állítólag pszichiátriai kezelés alatt állt. A rendőrség korábban azt állította: Tim Kretschmert 2008-ban depresszió miatt a helyi pszichiátriai intézetben több alkalommal is kezelték, sőt a kezelésnek folytatódnia kellett volna, de a 17 éves fiatal nem jelent meg. A hét végén viszont a merénylő szülei nyilatkozatban cáfolták ezt, azt állítva, hogy fiuk soha nem szenvedett depresszióban, s  egyetlen alkalommal sem  kapott ilyen jellegű kezelést.

Mindenesetre a nyomozás ezekben a kérdésekben is folyik, mint ahogy más területeken is, s a hatóságok elsősorban a merénylet elkövetésének indítékaira igyekeznek választ találni. Ezzel párhuzamosan egyre erősebbek a viták arra vonatkozóan, hogy a jövőben miként lehetne megelőzni, illetve megakadályozni a hasonló ámokfutó merényleteket, amelyekből Németországban az elmúlt években több is volt. Az álláspontok, illetve a javaslatok sokféleségét jelzi, hogy miközben Angela Merkel kancellár egy vasárnapi rádiónyilatkozatban felvetette a fegyvertartás szigorításának lehetőségét, belügyminisztere, Wolfgang Schauble egy sajtóinterjúban óvott mindenféle "elhamarkodott" törvényjavaslatról. A miniszter szerint időre van szükség annak megfontolt elhatározására, hogy melyek lennének a leghelyesebb lépések.
 
Emellett elkezdődött egy sajátos "értékvita" is. A kormányzó Német Kereszténydemokrata Unió(CDU) több magas rangú politikusa vasárnap felvetette, hogy az iskolai és az otthoni nevelésben egyaránt nagyobb súlyt kellene helyezni olyan alapvető értékekre, mint a fegyelem, a szorgalom, az udvariasság és a tolerancia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről

Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről

Ismét több száz kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe Fehéroroszországban

Ismét több száz kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe Fehéroroszországban

Az oroszoknál állítólag tömegek jelentkeznek, hogy teszteltessék magukat a helyi vakcinával

Az oroszoknál állítólag tömegek jelentkeznek, hogy teszteltessék magukat a helyi vakcinával