szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Továbbra sincs tanítás abban a winnendeni középiskolában, amelyben egy 17 éves volt diák múlt szerdán kilenc diáktársát és három tanárát gyilkolta meg. A vérfürdőnek összesen tizenhat halálos áldozata volt, mert Tim Kretschmer három járókelőt is megölt, majd önmagával végzett.

Németország nehezen ocsúdik fel a történtekből, miközben a politikusok, illetve a fiatalok helyzetéért felelősök személyek körében heves vita kezdődött arról, hogy mit kellene tenni hasonló merényletek elkerülése érdekében. A fő hangsúly egyelőre még a Stuttgart közelében fekvő Winnenden súlyos sokkot szenvedett diákjainak, továbbá a szülőknek a megsegítésén van.

A baden-württembergi hatóságok döntésének megfelelően a tanítás hétfőn sem kezdődött meg a kisváros Albertville nevű középiskolájában, sőt, a diákok egész hétre felmentést kaptak. Ennek ellenére a csaknem 600 tanuló önkéntes alapon bemehet az  iskolába, ahol tanárok, illetve pszichológusok várják őket, hogy segítséget nyújtsanak számukra az események feldolgozásában. Az összefogást jellemzi, hogy több tartomány is a lelki segélynyújtásban jártas szakértőket küldött Winnendenbe a diákok, illetve a rászorultak megsegítésére. Ez utóbbiak között nagy számban vannak rendőrök is, akiket a hatóságok szerint ugyancsak rendkívül megráztak az elmúlt heti események. A tanítás a tervek szerint egész héten szünetel, s hivatalos közlés szerint csak jövő hétfőn kezdődik meg.

Ezzel egy időben a politikusok mindenekelőtt arról vitáznak, hogy milyen lépések szükségesek a fegyvertartás ellenőrzésének szigorítása érdekében. A 17 éves Tim Kretschmer ugyanis apja Beretta típusú pisztolyával hajtotta végre a merényletet, amelyet a szülők  hálószobájából "zsákmányolt", s nagy mennyiségű  lőszert is magához vett. Az apa ellen a hatóságok vizsgálatot indítottak a fegyvertartással kapcsolatos rendelkezések megsértése miatt. Nem kizárt, hogy ennek nyomán a vád gondatlanságból elkövetett emberölés lesz. Német jog szerint ugyanis e tényállás kimerítéséhez nem feltétlenül van szükség arra, ahogy a gyanúsított közvetlenül részt vegyen a tett elkövetésében.

Angela Merkel kancellár egy vasárnapi interjúban felvetette a fegyverrel rendelkezők szigorúbb ellenőrzésének szükségességét, s egyebek között előre be nem jelentett hatósági ellenőrzések lehetőségéről beszélt. A koalíciós partner szociáldemokraták ezt azonban a szabadságjogokat féltve elvetették. Kivitelezhetetlennek nevezte az ötletet a rendőrszakszervezet elnöke is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kormányinfó: Újabb kétmilliárdot kapnak a fesztiválok és a könnyűzenei klubok

Kormányinfó: Újabb kétmilliárdot kapnak a fesztiválok és a könnyűzenei klubok

Elektromos pickuppal lepné meg a piacot a Volkswagen?

Elektromos pickuppal lepné meg a piacot a Volkswagen?

Trump berágott Merkelre, csapatokat von ki, Putyin meg dörzsöli a markát

Trump berágott Merkelre, csapatokat von ki, Putyin meg dörzsöli a markát