szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hivatalosan javasolta az Európai Néppárt csütörtökön, hogy az Európai Bizottság elnöke az ősszel újraválasztandó testületben is José Manuel Durao Barroso legyen.

A kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő pártcsoport az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója elé időzítette döntését, jóllehet a csúcsértekezleten hivatalosan nincs napirenden ez a kérdés. A néppárt szerint szükség van arra, hogy - kiemelt tekintettel a nemzetközi gazdasági válságra - világossá tegyék a stabilitást Európa csúcsán.

Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke a témával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a szociáldemokrata pártcsoport csak a pontos kinevezési menetrend eldöntése után kíván határozni a bizottsági elnökjelölt személyéről.

Gyurcsány Ferenccel és Martine Aubry francia szocialista párti főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Rasmussen - akinek neve szintén felvetődött az ősszel lejáró mandátumú bizottság vezetésére - arra emlékeztetett, hogy a kérdés egyelőre nem szerepel a napirenden, és először azt kellene elhatározni, hogy mikor döntsenek az uniós vezetők az új elnökről.

A magyar miniszterelnök szintén kitérő választ adott a kérdésre, azt fejtegetve, hogy először a stratégiáról, az elvekről kell dönteni az unióban, és csak azt követően a személyről.

Aubry viszont arra utalt, hogy a francia szocialisták mást is el tudnának képzelni Barroso helyén. Mint mondta, ő olyan elnökre gondol, akiben megvan az akarat az EU új irányba vitelére, az uniós értékek markánsabb képviseletére.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke a tagországok vezetőivel találkozva - mint ezt követő sajtótájékoztatóján elmondta - azt sürgette, hogy az új elnök személyéről szülessék döntés júniusban, a félévzáró kormányfői értekezleten, és az időközben újraválasztandó képviselőtestület július közepi alakuló ülésén szavazhasson a jelöltről.

Pöttering azzal indokolta javaslatát, hogy az uniós reformszerződés ratifikálási folyamatát is kedvezően befolyásolná egy világos menetrend.

A bizottság elnökét az eredeti tervek szerint júniusban választották volna meg, ősszel kezdődő mandátummal. A reformszerződés késlekedése miatt azonban elképzelhető, hogy tagországok vezetői a jelenlegi összetételű testület megbízatását átmenetileg meghosszabbítják, és csak a szerződés életbe lépése után állítanak össze új bizottságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Barroso: a tagállamoknak többet kellene költeniük gazdaságösztönzésre

Több közpénzt kellene költeniük gazdaságösztönzésre az uniós tagországoknak, ha megtehetik - mondta szerdán újságírók előtt José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke egyben támogatja azt, hogy a Nemzetközi Valutaalap megduplázza a pénzügyi gondokkal küszködő országok rendelkezésére álló forrásait.

MTI Gazdaság

Gyurcsány Barrosónál lobbizik államkötvény-ügyben

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök levélben fordult Jose Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez, és azzal a javaslattal élt, hogy az Európai Központi Bank (EKB) fogadja el hitelműveleteinél fedezetként az eurózónán kívüli országok államkötvényeit is. Ezzel Gyurcsány szerint hozzá lehetne járulni a pénzpiacok stabilizálódásához.

Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól

Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól

Alaposan átszabhatja a MacBookokat az Apple, látványos változásokról pletykálnak

Alaposan átszabhatja a MacBookokat az Apple, látványos változásokról pletykálnak

Családon belüli erőszak vádja miatt kirúgott kapust igazolhat le a Budapest Honvéd

Családon belüli erőszak vádja miatt kirúgott kapust igazolhat le a Budapest Honvéd